Једине гаранције за будућност Срба: Слободан попис у Црној Гори — први у модерној историји

© Sputnik / Александар МилачићЦрногорска капа
Црногорска капа - Sputnik Србија
Пратите нас
Главни циљ нам је да покушамо да остваримо равноправност за српски народ пред предстојећи попис, тако што ћемо да ослободимо институције Црне Горе.

Овим речима је др Момчило Вуксановић, испред Српског националног савјета, објаснио главну идеју округлог стола о попису становништва у Црној Гори, који је одржан данас у Српској кући у Подгорици под називом „Значај новог пописа за српски народ у Црној Гори“.

На округлом столу учествовале су српске невладине организације, интелектуалци из културног и јавног живота, који су презентовали идеје за слободно изјашњавање грађана на попису становништва у првој половини 2021. године.

Слободне институције — слободан попис у Црној Гори

Вуксановић је нагласио да не треба каснити са захтјевима према државним институцијама, те да ће перспектива српског народа умногоме зависити од резултата пописа у Црној Гори.

„Српски национални савјет Црне Горе није наилазио на разумијевање владајуће структуре за своје предлоге који се тичу питања српског народа у Црној Гори, али очекујемо да ће код нове владе бити разумијевања за овај цивилизацијски пројекат“, рекао је предсједник Савјета Вуксановић отварајући округли сто.

Истина о матичном народу

Проф. др Радмило Маројевић је казао да главни циљ пописа треба да буде да се успостави права научна истина о матичном народу у Црној Гори, као и да изјашњавање треба да буде истинито, а не лажно.

Литија у Београду у знак подршке српском народу у Црној Гори, на Косову и Метохији и протеста због усвајања Закона о слободи вероисповести у Црној Гори. - Sputnik Србија
Нова акција после „отимања светиња“: Актери плана десрбизације Црне Горе сад руше попис

Он је оцијенио да је једини прави и тачни попис до сада био у Краљевини Црној Гори, а да су сви остали идеологизовани, док је проф. др Саво Марковић казао да је у Црној Гори после 75 година коначно синула слобода и да то треба искористити, те да у том смислу само треба охрабрити народ.

Марковић је указао да чак и сам назив округлог стола, који говори о значају пописа за српски народ, сасвим довољно говори о карактеру државе у којој живимо.

„Заиста испада гротескно да Његош није знао ком народу припада“, примијетио је Марковић.

Циљ је био — држава без Срба

По ријечима проф. др Будимира Алексића, „сеграгациони режим у Црној Гори је планирао да путем етничког инжењеринга створи државу без Срба“, те упозорио да је то био један од најважнијих државних пројеката.

„Циљ је био Црна Гора без Срба, јер је србофобија била магистрална политика државне линије“, указао је Алексић, уз тврдњу да је Ђукановићев режим био „јасно пројектовао резултате пописа 2021. тако да Срби падну испод 15 одсто“.

„Занимљиво је да сада, након смјене власти, они запомажу да се попис не одржи или да се не дозволи да се људи изјашњавају о националној и вјерској припадности“, казао је Алексић.

Сви пописи били фалсификат

Протојереј Јован Пламенац, указујући на значај предстојећег пописа, оцијенио је да су „сви пописи до сада били фалсификовани, нарочито они после Другог свјетског рата“.

Здравко Кривокапић - Sputnik Србија
Тим Здравка Кривокапића: У попису остају вера, језик и нација

За публицисту Јована Маркуша забрињавајућа чињеница је „да велики дио нашег народа не разликује одреднице, националност, вјерска припадност и језик“.

О значају пописа, који по закону треба да се спроведе наредне године, говорили су новинари: Љубица Гојковић, Иван Милошевић и Тихомир Бурзановић, као и проф. Југослав Благојевић, писац Јанко Јелић, историчар Горан Киковић и предсједник Српског клуба из Берана Владо Ђукић.

Наредни скуп, како је договорено, о попису биће организован 15. децембра, када се очекује да све српске НВО предложе мјере дјеловања како би попис испунио своју законску обавезу и био спроведен у складу са свим европским стандардима.

По завршетку округлог стола, учесници скупа су посјетили Храм Христовог васкрсења у Подгорици, гдје су се поклонили сјенима блаженопочившег митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала