Пентагон спрема ново оружје за борбу против ракета са ивице свемира

© Министарство одбране РусијеТестирање хиперзвучног ракетног система "Авангард"
Тестирање хиперзвучног ракетног система Авангард - Sputnik Србија
Пратите нас
Пентагон спрема развој напредног оружја за борбу против ракета са ивице свемира, односно хиперзвучних пројектила који лете у највишем слоју атмосфере.

То је открио Крис Озборн, извршни уредник сајта „Warrior Maven” и уредник за војна питања у магазину „Нешнел интерест“.

Вишенаменски ловци МиГ-31 са хиперзвучним ракетама кинжал - Sputnik Србија
Пентагон: Руско и кинеско хиперзвучно оружје – највећи изазов америчке одбране

У тексту за „Фокс њуз“, он је подсетио на могућност хиперзвучних летелица да крстаре горњим слојевима атмосфере и потом користе трајекторију и убрзање услед силе гравитације како би са невероватном снагом елиминисале циљеве.

Одбрана од таквих напада је и даље проблем, подвукао је Озборн, цитирајући Мајкла Вајта, директора за хиперзвучно оружје у Пентагону, који је недавно на конференцији за штампу рекао како су противваздушна одбрана САД и пресретачи ракета спремни да дејствују „на свим странама оперативне зоне која се налази на граници свемира“.

Средином октобра, америчко Министарство одбране објавило је оснивање центра у Индијани, чији је главни задатак развој хиперзвучног оружја.

„Изазов када је у питању хиперзвучно оружје је да оно лети на висини коју многи зову „граница свемира“, односно између 24.000 и 45.000 метара. Без хиперзвучне брзине, не постоји могућност подизања на ту висину нити лета у тако малој густини атмосфере. Због тога надзвучна брзина омогућава одржив лет на таквој висини“, рекао је Вајт и додао како америчка ПВО дејствује до 21.000 метара висине.

Озборн указује да Вајтови наводи могу да значе како америчко Министарство одбране убрзано жели да попуни „рупу“ у својој ПВО.

Вајтове речи долазе само неколико недеља пошто је саветник за националну безбедност Роберт О’Брајен рекао како америчка морнарица намерава да наоружа своје подморнице типа „Вирџинија“ и више од 60 бродова хиперзвучним оружјем.

Ракетни систем С-300В4 - Sputnik Србија
Руски ПВО системи „научили“ да обарају хиперзвучне ракете

Затим је виши званичник америчке авијације изјавио како ће долазеће хиперзвучне ракете АГМ-183А летети брзином од 8.000 до 9.600 километара на сат.

Раније су САД интензивирале напоре да развију ракете које ће летети пет до двадесет пута брже од звука како би могле да парирају успешној технологији тог типа Русије и Кине.

И амерички председник Доналд Трамп изјавио је раније како САД имају „оружје које је 17 пута брже него оно које имају Москва и Пекинг“.

Руски председник Владимир Путин је у септембру рекао како Москва нема други избор него да развија хиперзвучно оружје које је способно да носи нуклеарну бојеву главу након изласка САД из Споразума о противракетној одбрани 2002. године.

„Ми смо морали да направимо то оружје као одговор на распоређивање америчког система ПРО који би у перспективи могао, фактички, да неутралише наш нуклеарни потенцијал“, рекао је Путин.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала