Први руски брзи тест на вирус корона: Резултати за само 15 минута

© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаЛаборант у мобилној лабораторији за тестирање путника на ковид 19 на аеродрому Внуково
Лаборант у мобилној лабораторији за тестирање путника на ковид 19 на аеродрому Внуково - Sputnik Србија
Пратите нас
Компанија „ТестГен“ из наноцентра „Улнанотех“ из Уљановска (део инвестиционе мреже Фонда за инфраструктуру и образовне програме „Роснано“) развила је први руски брзи тест за откривање антигена вируса корона пљувачком, саопштила је прес служба „Роснано“.
„Први руски брзи тест за откривање антигена вируса корона пљувачком и брисевима из носа развили су стручњаци компаније „ТестГен“. Тест омогућава да се вирус открије у року од 15 минута, одмах након што уђе у тело и док још увек нема клиничких манифестација болести. Он се разликује од постојећих аналога по високој осетљивости, која може да се упореди са ПЦР тестом. Тренутно се припрема потребна документација за клиничка испитивања и добијање потврде о регистрацији", наводи се у саопштењу.

Као што је објаснио један од главних програмера компаније Денис Викторов, систем за тестирање заснован је на употреби методе имунохроматографије, која је бржа алтернатива ПЦР тестовима и не захтева посебну опрему.

Масовно тестирање на шангајском аеродрому - Sputnik Србија
Хаос на шангајском аеродрому због наредбе да се спроведе масовно тестирање /видео/

„Брзи тест може се обавити не само у лабораторијским условима, већ и у болницама, на аеродромима и железничким станицама. То ће омогућити да се изврши експресни скрининг великог броја људи, да се одмах идентификују болесни и спречи ширење инфекције“, изјавио је Викторов.

„После клиничких испитивања и добијањем потврде о регистрацији, 'ТестГен' ће моћи брзо да организује серијску производњу тестова. Компанија је већ развила слично искуство у високо прецизном молекуларном генетском тесту за дијагнозу вируса корона 'КоВ-2-Тест', који је представљен тржишту у пролеће 2020. године и сада се активно користи у лабораторијама у Русији и неким страним земљама“, наводи се у саопштењу.
Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала