Скупштина ратификовала споразуме вредне око 700 милиона евра

© Tanjug / NIKOLA ANDJICЧланови Владе Србије на седници у Скупштини
Чланови Владе Србије на седници у Скупштини - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Посланици Скупштине Србије ратификовали су вечерас седам споразума којима се обезбеђује око 700 милиона евра који ће бити усмерени на подршку у борби против ковида-19, затим за подизање енергетске ефикасности и за такозвану „зелену економију“.

Министар финансија Синиша Мали је недавно прецизирао да се то односи на набавку медицинске опреме, изградњу лабораторија за тестирање, унапређење такозване зелене економије и рад на изградњи водоводне и канализационе мреже у 60 локалних самоуправа.

Споразум између Србије и Међународне банке за обнову и развој вредан је 92 милионе евра и њиме се обезбеђују средства за набавку додатне медицинске опрему, радиће се на обуци медицинских радника, за изградњу регионалних ковид лабораторија у КЦВ у Новом Саду и у Крагујевцу.

Скупштина Србије - Sputnik Србија
Провокација у скупштини Србије: Посланик са заставом Албаније у парламенту

Када је реч о закону о потврђивању Споразума о зајму између Банке за развој Савета Европе и Србије, тај зајам се, рекао је Мали, користи за финансирање јавног сектора, тачније како би се покрили увећани трошкови за набавку лекова и медицинске опреме.

Вредност споразума је око 200 милиона евра и може се користити до краја ове године и следеће године.

Споразум о зајму између Банке за развој Савета Европе и Србије у вредности од 44,5 милиона евра обухвата унапређење ефикасности у 28 зграда, рекао је Мали и додао да је са истом банком направљен споразум којим ће се обезбедити средства да се у 60 општина унапреди канализациона и водоводна мрежа, преноси Танјуг.

Према његовим речима, то се уклапа и у програм Србија 2020-2025. године и да се већ наредне године креће у изградњу недостајуће канализационе и водоводне мреже и фабрика за пречишћавање отпадних вода у преко 70 локалних самоуправа, а вредност споразума је 300 милиона евра.

„Већ у буџету за 2021. годину имамо обезбеђених преко три милијарде евра да у наредних пет година за 70 локалних самоуправа завршимо недостајућу водоводну и канализациону мрежу“, поручио је Мали.

Посланици су ратификовали и споразум о зајму између Немачке развојне банке и Србије за пројекат рехабилитације система даљинског грејања у вредности од 30 милиона евра, као и споразум са истом банком вредности 20 милиона евра за санацију између 50 и 60 објеката јавне намене широм земље.

Мали је навео да се Законом о регулисању јавног дуга по основу неисплаћене девизне штедње грађана положене код банака чије је седиште на територији Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ повећава ефикасност и смањује број чланова комисије са 11 на 5.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала