Велики успех српских студената: Сребрна медаља на великом међународном такмичењу

© Depositphotos.com / BrianAJacksonСајбер шпијунажа
Сајбер шпијунажа - Sputnik Србија
Пратите нас
Међу 6,31 милиона учесника из 117 земаља, међународни тим који је предводио студент докторских студија из Србије освојио је сребрну медаљу. Финале шестог кинеског интернационалног такмичења студената „Интернет+ за иновације и предузетништво“ одржано је од 17. до 20. новембра, на Универзитету технологије Јужне Кине.

Учесници су се такмичили у више категорија, а у категорији: „Иновације“, мешовити тим Факултета техничких наука из Новог Сада и Универзитета у Шенжену, који је предводио Мијат Кустудић (мастер инжењер ФТН, Нови Сад и докторанд на Универзитету Шенжен) освојио је сребрну медаљу, постигавши највиши успех за оба универзитета на овом такмичењу.

У конкуренцији је било више од 1,47 милиона пројеката, а учествовали су студенти са 4.186 универзитета (3028 из Кине и 1158 из иностранства, укључујући и универзитете Оксфорд, Кембриџ, Харвард, Стенфорд и многе друге).

Мијат Кустудић, који је иначе и асистент на „Ауденција“ француској школи за бизнис на Шенжен Универзитету, објаснио је за Мондо значај пројекта на којем су радили и који их је пласирао на друго место једног овако великог и важног такмичења.

„Наш пројекат је алгоритам који помоћу вештачке интелигенције сам одлучује од кога ће да преузима податке узимајући у обзир време и дистанцу. Поједностављени процес рада би изгледао овако: сваки пут када желимо да гледамо видео са интернета наш компјутер или телефон мора да комуницира искључиво са сервером. Захваљујући нашем производу, видео подаци се не узимају само са сервера него и од других корисника који гледају исти видео тог тренутка“, истакао је Мијат за наш портал и додао шта је то што је овај пројекат издвојило од осталих:

Величина и број такмичара говоре довољно о важности овог такмичења у Кини на глобалном нивоу, а како Мијат истиче, сигуран је да ће се "неке од технологија које смо видели на такмичењу за неколико година постати свакодневно употребљиве".

Поред Мијата, чланови тима за овај пројекат су и Маја Гулан, систем инжењер пројекта и Никола Кустудић, компјутер инжењер пројекта.

Иако је успех који су остварили велики, он каже да га није очекивао, али да су имали све време пуну подршку колега из Србије.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала