„Тесла“ може да буде украден за 90 секунди /видео/

CC0 / Unsplash / Тесла електрични аутомобил
Тесла електрични аутомобил - Sputnik Србија
Пратите нас
Електрични аутомобил „Тесла“ може да буде украден за 90 секунди због безбедносног пропуста, открио је белгијски истраживач.

„Модел икс“ америчког произвођача веома је рањив, будући да његов систем за улазак без кључа лако може да буде „проваљен“. Хакери могу да промене код даљинског управљача преко блутута, и то са удаљености од пет метара, ако знају ВИН број аутомобила, који се лако може уочити споља, и тако без већих потешкоћа украду аутомобил, наводи Ленерт Воутерс, истраживач са белгијског Универзитета Леувен.

Како додаје, за овакво дигитално „обијање“ аутомобила потребно је само 90 секунди и не превелико знање, нити вештина крађе аутомобила, преноси „Вајерд“.

Воутерс каже да је за овакву крађу потребна опрема која кошта мање од 300 долара, стаје у ранац и контролише се преко мобилног телефона.

Када лопов уђе у аутомобил, ту је и друга грешка која омогућава његово стартовање. За мање од минут може да упари лажни даљински са аутомобилом и тако га покрене.

Белгијски истраживач наводи како је упозорио компанију „Тесла“ на ове пропусте још у августу. Одговорено му је да „Тесла“ спрема ажурирање софтвера којим ће ове грешке бити уклоњене.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала