Велика јапанска инвестиција у Србији: Европски центар производње мотора за електрична возила

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC Премијер Јапана Шинзо Абе и председник Србије Александар Вучић
 Премијер Јапана Шинзо Абе и председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Најављена јапанска инвестиција у Нови Сад, уколико буде реализована, за Србију ће бити од великог значаја, јер је треба посматрати са више страна, а не само по вредности у новцу. Највећи утисак управо је то што је инвеститор компанија из Јапана, каже професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић објавио је на Инстаграму да се састао са представницима реномиране јапанске фирме „Нидек“, са којима је наставио преговоре о инвестицији од скоро две милијарде долара у град Нови Сад. 
Вучевић напомиње да је о тој инвестицији писао и чувени јапански бизнис часопис „Никеи“, који наводи да је у плану производни центар за изградњу фабрике мотора за електрична возила у Србији. Погон у Србији постаће један од највећих производних центара јапанске компаније у Европи, где ће годишња производња бити између 200.000 и 300.000 јединица до 2023. године, пренео је јапански портал „Си њуз“, навео је градоначелник Новог Сада на Инстаграму.
Вучевић је Спутњику рекао да је вредност инвестиције од две милијарде долара пројекција јапанских медија које је цитирао.

Најјачи утисак је што је то Јапан

За Нови Сад и Србију ће много значити уколико дође до договора о овако великој инвестицији, каже Савић за Спутњик, али и напомиње да је за њега најјачи утисак то што бисмо ушли у сарадњу са Јапаном, са којим имамо мало инвестиција. Позната му је, каже, само фабрика дувана.

© AP Photo / Robyn Beck/PoolЈапански Нидек планира да у Новом Саду инверстира у фабрику мотора за електрична возила који би требало да буде један од највећих производних центара те компаније у Европи.
Велика јапанска инвестиција у Србији: Европски центар производње мотора за електрична возила  - Sputnik Србија
Јапански Нидек планира да у Новом Саду инверстира у фабрику мотора за електрична возила који би требало да буде један од највећих производних центара те компаније у Европи.

„То је добро организована земља у којој је, што се мене тиче, баш све онако како треба да буде у смислу регулисања међусобних односа радника, државе и послодаваца, где сви раде у корист општег интереса. Наравно, и свако за свој интерес, али држава ту врло лепо балансира између послодаваца и радника. То је једна од оних земаља као што је Немачка у Европи“, истиче наш саговорник.

Никад толика инвестиција

Он зато сматра важним да сарађујемо са земљом каква је Јапан. Други важан разлог је, каже, висина инвестиције.

„То је нешто што се није десило на овим ширим просторима и то даје наду да ће Србија моћи и у наредном периоду да одржи планиране стопе раста, да одржи запосленост. Можда још најважније од свега је што је ово инвестиција која се не може сврстати у ону категорију мотача каблова где се ангажује јефтина радна снага и где се ради за мале наднице, где су углавном полупроизводи, који су потом негде уграђују у финалне производе“, напомиње професор Економике индустрије на Економском факултету.

Таква инвестиција припада онима са високом додатом вредношћу и са значајним присуством високих технологија, каже он, уз ограду да у овом тренутку немамо пуну информацију, шта би се од тога радило у Србији.
„Ако Србија буде значајније укључена ангажовањем наше техничке интелигенције, ако буде дошло до трансфера одређених технологија до могућности да наши инжењери и техничари учествују у креирању тих производа, онда ми можемо да говоримо да је то једна додатно добра ствар за Србију, нешто што у Србији углавном не постоји и да је то неки другачији пут који се у значајној мери разликује од досадашњих инвеститора у Србији“, истиче Савић.

© REUTERS / Toru Hanai/File PhotoОзбиљне земље попут Јапана, које размишљају дугорочно, предузимају велике инвестиције управо за време економске кризе, јер се спремају за време које ће доћи после ње.
Велика јапанска инвестиција у Србији: Европски центар производње мотора за електрична возила  - Sputnik Србија
Озбиљне земље попут Јапана, које размишљају дугорочно, предузимају велике инвестиције управо за време економске кризе, јер се спремају за време које ће доћи после ње.

На питање да ли се у време пандемије, када се државе и компаније труде да прођу са што мање штете и колико толико очувају привредне потенцијале, оваква инвестиција може сматрати изненађењем, саговорник Спутњика каже да бисмо могли тако да размишљамо када би инвестиција долазила из неке друге земље.

За озбиљне играче криза је шанса

Али, ради се о Јапану, каже он и додаје да озбиљне земље предузимају тако велике инвестиције управо за време економске кризе, јер се спремају за време које ће доћи после ње.
„Тешко ће бити да се неко са њима ухвати у коштац ако ће да инвестирају за две-три године. То су азијски народи који, наравно, уважавају то што се дешава у тренутку у коме доносе одлуке. Свако нормалан би рекао — где сада да инвестирам. Али, они су мало другачији од нас, размишљају дугорочно и из свих углова и очигледно процењују да је ово заправо погодно време за инвестиције“, напомиње Савић.

Објашњавајући зашто је криза погодно време за улагање, он истиче да ће онај ко инвестира спремно дочекати време када прође криза, а са друге стране, земље у које долазе, не могу баш много да „затежу“.

Наш саговорник подсећа да Србија страним инвеститорима нуди добре услове и да сада има и додатних разлога због којих би Јапанци имали посебно добар третман, с обзиром на то када инвестирају и у шта инвестирају.

© Фото : Pixabay/paulbr75Време мотора са унутрашњим сагоревањем је прошлост. Са закашњењем у односу на Далеки исток и у Европи су се оријентисали на производњу електричних аутомобила.
Велика јапанска инвестиција у Србији: Европски центар производње мотора за електрична возила  - Sputnik Србија
Време мотора са унутрашњим сагоревањем је прошлост. Са закашњењем у односу на Далеки исток и у Европи су се оријентисали на производњу електричних аутомобила.

Европска аутомобилска индустрија са закашњењем у односу на Кину, Јапан и Јужну Кореју, али ипак прелази на производњу електроаутомобила, зато не чуди потез Јапана.

Нидеков кинески пример

Као добро организован народ, Јапанци када нешто одлуче, значи да су све добро размотрили и да када донесу одлуку, од ње тако лако не одустају.
Зато се наставак преговора представника „Нидека“ са градоначелником Новога Сада може сматрати охрабрујућим. До њега је дошло непуна два месеца пошто је са представницима јапанске компаније у Београду разговарао председник Србије Александар Вучић. Тада је председник корпорације „Нидек“ Јун Секи изразио заинтересованост компаније да улаже у Србију и истакао да планирана инвестиција износи више од 100 милиона евра, чиме би се отворило и више стотина радних места у Новом Саду.
Како је тада саопштила прес-служба председника, саговорници су се сагласили да треба следити пример инвестирања „Нидека“ у граду Пингху у Кини, у којем је јапанска компанија за 20 година пословања инвестирала више од две милијарде евра, саградивши 12 фабрика у којима је посао добило више од 12.000 људи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала