Божовић: Црна Гора и Србија да граде односе на темељима славне историје

© Sputnik / Небојша ПоповићСрпска и црногорска застава увезане на молебану у Подгорици
Српска и црногорска застава увезане на молебану у Подгорици - Sputnik Србија
Пратите нас
Амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић истакао је да све оно што се дешавало у историји треба да обележимо поштовањем релевантних чињеница и да свако може имати свој лични став и однос према истини, али да их не може мењати.

Он је на позив Српског националног савета, присуствовао изложби докумената под називом „Парламентаризам у Црној Гори и дани уједињења“, саопштено је из амбасаде Србије.

„Велика и славна Мојковачка битка, као пример христолике жртве за свог ближњег и за слободу, била је увод у ослобођење Црне Горе и Подгоричку скупштину - као слободан израз народне воље за уједињење са братском Србијом“, казао је он.

Осврнуо се на то да историја, као учитељица живота, треба да нас учи да оно што је најбоље из историјског памћења једног народа, једне нације, једне епохе, „извлачимо као најбоље искуство и то искористимо у овим садашњим изазовним временима, као и у оним која тек долазе“.

Божовић сматра да сада две независне државе и чланице Уједињених нација Србија и Црна Гора треба да граде односе на темељима ове славне историје и прошлости, преносе „Вијести“.

„Таква историјска подсећања треба да нам служе да будемо браћа, пријатељи, најближе комшије, да будемо заједно у љубави, да будемо окренути једни ка другима и да се међусобно поштујемо и помажемо. Да градимо братске и пријатељске односе, уважавајући јасне и непобитне чињенице, са правом да их можда и различито гледамо, поимамо и тумачимо“, казао је Божовић.

Он је казао да без обзира на неко ново њихово гледање, емоције и односе које може изазвати неки догађај из прошлости, морамо се са дужном пажњом и поштовањем сетити свих тих људи, њихових дела и то узети као историјско памћење које само може послужити за добро у садашњости и будућности, закључио је Божовић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала