Хоти „заборавио“ на врло прецизан Договор о званичним посетама из 2014. године

© Flickr / xiquinhosilvaПриштина
Приштина - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти путем објаве на Фејсбук налогу данас је саопштио да не постоји споразум између Београда и Приштине о посетама српских званичника Косову, и поновио да ће сваки захтев за посету анализирати надлежне институције пре одобрења или одбијања

Он је поручио да косовска влада поштује споразум о слободном кретању, али да ће сваки захтев за посету анализирати надлежне институције пре одобрења или одбијања.

„Подаци о постизању споразума између Републике Косово и Србије о посетама високих званичника из Србије су неистинити. Влада поштује споразум о слободном кретању. Али, надлежне институције анализирају сваки захтев за посету пре него што га одобре или одбију“, написао је Хоти.

Међутим Хотијеве наводе чињенице демантују.

У преговарачком процесу Београда и Приштине, договор о званичним посетама постигнут је још 14. новембра 2014. године у оквиру техничких споразума, а ступио је на снагу 1. децембра 2014. године.

Договором „Званичне посете“ процедура најаве и реализације посета је детаљно регулисана, временски рокови у којима треба да буду предузете радње у вези са најавом посета, као и категорије званичника који су обухваћени режимом званичних посета између Београда и Приштине.

Према договору Београд и Приштина су дужни да обавесте другу страну о посетама својих званичника, преноси „Косово онлајн“.

Технички детаљи споразума

А у споразуму јасно стоји дефинисан поступак како се упућују обавештења.

„Институција која упућује захтев шаље обавештење директно официру за везу стране која је домаћин посете, упућујући копију захтева официру за везу стране која упућује захтев за посету. Чим добије обавештење, официр за везу одмах ће потврдити пријем.

Ако у одређеном року (у зависности од ниже наведене категорије) нема одговора, сматра се да је посета одобрена.

Ако се приговори упуте у одређеном року, морају се упутити директно официру за везу стране која је упутила обавештење.

Копија приговора упућује се ЕУ (како Делегацији ЕУ у Београду, тако и Канцеларији Специјалног представника ЕУ у Приштини), која ће посредовати у случају потребе“.

Застава Албаније - Sputnik Србија
Косовска министарка Вучићу: Немате дозволу да посетите Косово док се не извините за геноцид

„Прву групу чине председник, премијер, заменици премијера, председник Скупштине и министри унутрашњих послова, спољних послова и одбране. Обавештење за ову категорију мора се упутити најмање 72 часа унапред, а сви евентуални приговори морају се упутити током првих 48 часова“.

Другу групу чине сви други министри, потпредседници Скупштине, директори канцеларија Владе и безбедносних агенција, председници Уставног и Врховног суда, јавни тужилац, као и сва друга лица која имају физичко обезбеђење, примера ради верски поглавари.

„Обавештење за ову категорију мора се упутити најмање 48 часова унапред, а сви евентуални приговори морају се упутити током првих 24 часа“. У договору је прецизирано да се обавештења морају упутити током радног времена, од понедељка до петка до 17 часова, као и то да рокови теку без обзира на радне и нерадне дане.

Предвиђене су и ванредне ситуације у којима два официра за везу могу да постигну „ад хок“ договор.

„О свим евентуалним изменама програма посете мора се известити најмање 24 часа пре посете. У случају мањих кашњења током посете, домаћин ће показати флексибилност“, наводи се у споразуму.

Такође су предвиђени именовани званичници који ће имати приступ и једној и другој страни задужени за логистичке информације и припрему посете.

Специјални представник ЕУ за дијалог између Београда и Приштине, Мирослав Лајчак - Sputnik Србија
ЕУ покушава да уразуми Приштину: Лајчак писао Хотију, реаговао и Стано

А посете званичника „спроводиће се тако да се унапређује процес нормализације односа или да се пружа допринос свеукупном раду у контексту дијалога уз посредовање ЕУ“.

Предвиђена је и процена договорених ставки, као и по потреби ревидирање након три месеца на захтев једне или обе стране.

У „Информацији о спровођењу Договора о званичним посетама“ Канцеларије за КиМ наводи се да је у октобру 2015. године Договор проширен и допуњен одредбом којом се омогућава редован и поједностављен режим посета за по једно лице сваке стране, за које ће се достављати само логистичке информације како би се омогућила припрема и реализација посета.

У складу са том одредбом, српска страна је именовала Марка Ђурића, тадашњег директора Канцеларије за КиМ и свог главног преговарача, као званичника на кога ће се примењивати тај посебан режим најаве и реализације посета.

Након његовог одласка са те дужности у октобру 2020. године, српска страна је, у складу са истом одредбом именовала новопостављеног директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића.

У поменутом извештају се такође наводи да „српска страна у потпуности поштује Договор, Приштина од почетка опструише његово спровођење, покушавајући да на различите начине онемогући кретање српских званичника на Косову и Метохији“.

Да подсетимо, најављена посета председника Србије Александра Вучића Косову недавно је отказана због сахране поглавара Српске православне цркве, патријарха Иринеја, а не због забране косовских власти.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала