Аустријски модел уникатан у свету: Ни у породици не смеш да видиш свакога због короне

© REUTERS / LEONHARD FOEGERЗаштитне маске у излогу продавнице у Бечу.
Заштитне маске у излогу продавнице у Бечу. - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Министарство здравља Аустрије изменило је уредбу о закључавању у циљу сузбијања ширења корона вируса, како би се додатно смањили контакти грађана спречавањем ширег контакта и унутар породица.

Наиме, уредбом је јасно дефинисано ко су „најближи чланови породице“, а то су, како је наведено, само родитељи, деца и браћа и сестре.

Једини изузетак је везан за надзор малолетне деце, која могу бити пажена и од бабе и деде.

Такође, уредба недвосмислено наводи да чланови једног домаћинства могу да се састану само са једном особом из другог домаћинства, а не више њих одједном.

Појашњен је и појам „референтна особа“ са којом је, пре свега за самце, дозвољен контакт.

Наглашено је да је референтна особа по правилу лице са којом је особа имала више пута недељно физички контакт и да то није никакво интернет познанство.

Због предстојећих празника допуњени су изузеци за излазак из куће.

Тако је у уредби, у делу који се тиче изласка у радне сврхе, наведено да у то спада и волонтерско ангажовање.

То је урађено како би за католички празник Свети Никола децу могли да посете, али само до кућног прага, особе обучене у одело Светог Николе и доносе им поклоне.

Исто тако, што се изласка из куће тиче, допуњено је да је шетања дозвољена само са особама са којима је дозвољен контакт.

Пошто су радње за продају оружја потпале под радње које нису затваране током закључавања, уредба је појаснила да оружје може да се купује само због потребе рада, односно да могу да га купе полицајци или ловци.

Такође је појашњен и део који се тиче пружања услуга и наглашено је да оне не смеју бити пружане ни изван салона.

То се тиче пре свега фризера којима је сада забрањено шишање по кућама.

Аустрија је због драматичног раста броја новозаражених почетком месеца најпре донела одлуку о „закључавању лајт“, а потом и о потпуном закључавању.

Потпуним закључавањем предвиђено је да грађани не треба да напуштају своју кућу, односно да то могу да чине само ако морају на посао, у куповину потрепштина, код лекара, ради пружања помоћи другом лицу, или ради психичке и физичке рекреације.

Сви угоститељски, хотелијерски објекти, као и радње, изузев продавница намирница и дрогерија, морале су да затворе.

Пошто је уредба садржала неке нејасноће неки су то користили, као поједини фризери који су затворили радње, али своје услуге пружали по кућама.

Исто тако коришћене су и нејасноће везано за особе са којима је могуће имати контакт, па је то сада до детаља уређено, преноси Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала