Нови циљ човека на задатку: Кога у ствари представља високи представник у Босни

© Flickr / MarijananaИлустрација - застава Босне
Илустрација - застава Босне - Sputnik Србија
Пратите нас
Високи представник у БиХ ни у једном тренутку није био представник свих земаља које су учествовале у доношењу дејтонског споразума, а нарочито Руске Федерације. То се посебно види од 2008, када се мења структура међународних односа и када је Русија и званично представљена као ривал у новом Хладном рату.

Коментаришући изјаву руског амбасадора у БиХ Петра Иванцова да високи представник у тој земљи „често покушава да буде и представник Брисела, директно говорећи да треба више да буде ЕУ него Дејтона“,  стручњак за међународне односе са Универзитета у Бањалуци, Жељко Будимир наглашава да када говори о Европској унији, високи представник буквално представља Брисел и веома често Вашингтон.

Високи представник би да Босни наметне чланство у НАТО

Стога је, додаје он, реакција руског амбасадора потпуно оправдана.

„То се може видети и крoз аспект да је у Савету за имплементацију мира Русија увек на другој страни у односу на западне земље када су у питању најаве реформи, најаве предлога за промену политичког и уставног система БиХ и тако даље. Високи представник је наставио да ради све оно што је радио од завршетка рата на овамо. Једино се позиција Русије променила – она више није држава која је незаинтересована за овај простор и она води самосталну политику која одговара Републици Српској“, наводи Будимир.

Европска унија је, према речима нашег саговорника, приоритет високог представника.

„Високи представник овде је представник политичког Запада и све што се тиче реформи и интеграција, тиче се интеграција у ЕУ и наметање НАТО као опције и као концепта колективне одбране“, каже Будимир.

Третман Русије у ЕУ најбоље се види по Украјини

Да су досадашњи представници Уједињених нација у БиХ били у ствари представници великих сила Запада сагласан је и историчар Чедомир Антић. Подела функција између ЕУ и САД у БиХ је таква да најважније функције држе Европљани, док се оне ниже налазе у рукама Американаца.

„Познато је да УН нажалост нису идеална заједница свих народа, већ су заједница народа у којима доминирају велике силе, које имају зоне утицаја. До скоро, док није дошло до отворене агресије САД, дела ЕУ и НАТО на Руску Федерацију, БиХ је била виђена као простор утицаја ЕУ“, истиче Антић.

Према речима нашег саговорника, Русија није задовољна Европском унијом и то не само њеним активностима у БиХ.

„Видели смо како је питање приступања Европској унији било оруђе за поништење демократске воље народа у Украјини. Како је у Украјини победила једна екстремистичка група људи уместо да победи нека већина, која би свакако била умерена која год да је – проруска или проевропска. У тим условима, наравно да ће се представници Русије изјаснити на овај начин“, каже Антић.

Иванцов, одлазећи амбасадор Русије у БиХ, оштро је критиковао високог представника Валентина Инцка изјавивши да што пре високи представник оде из те земље, то боље, како би народи у БиХ узели судбину у своје руке.

„И после 25 година од Дејтонског споразума БиХ је суверена земља. Високи представник не би смео данас да буде кочница напретка БиХ, јер и у 14 приоритета Брисела не може високи представник бити на путу БиХ у Европску унију. Канцеларија високог представника требало је да буде затворена 2007, и о томе је одлучио Савет за спровођење мира (ПИК), али и 13 година касније још увек је овде“, рекао је он.

Према његовим речима, два народа у БиХ желе да се затвори канцеларија.

„После 2007. у ПИК-у је доминирао став да функцију високог представника треба да преузме представник ЕУ. Али погледајте шта се дешава, високи представник често покушава да буде и представник Брисела, директно говорећи да треба више да буде ЕУ него Дејтона. За мене је тај став неприхватљив“, рекао је Иванцов.

Прочитајте још: 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала