Отклоњене дилеме како ће ученици бити оцењивани током онлајн наставе

© Sputnik / Евгений Епанчинцев / Уђи у базу фотографијаПразна учионица након проглашене пандемије коронавируса
Празна учионица након проглашене пандемије коронавируса - Sputnik Србија
Пратите нас
Старији основци и средњошколци од понедељка прелазе на онлајн наставу, а Министарство просвете отклонило је дилеме како ће се ученици оцењивати у допису које је упутило свим школама, и у коме наводи да ће и оцењивање бити на даљину.

„Посебну пажњу треба посветити напредовању ученика у складу са принципима формативног оцењивања, о чему су школе добиле упутства у претходном периоду, а које је потребно примењивати и у овим околностима“, наводи се у допису директорима школа.

Наставници би, како се додаје, требало да инсистирају на битним садржајима, тј. на садржајима који су кључни за остваривање исхода обавезног предмета, изборног програма и слободне наставне активности.

„Оцене које су ученици добили у току непосредног образовно-васпитног рада од почетка ове школске године и подаци о напредовању ученика и оцене које ће ученици добити у периоду до завршетка првог полугодишта омогућиће извођење закључне оцене“, наводе из министарства просвете.

Наставник има аутономију да планира оцењивање и да одлучује да ли се писмени задаци, планирани у наредном периоду, могу реализовати путем наставе на даљину.

Уколико то није могуће, писмене задатке могу реализовати и у другом полугодишту, али да се води рачуна о равномерном распореду у односу на друге писмене и контролне задатке.

Ако је ученик незадовољан предлогом закључне оцене на крају полугодишта може се за њега организовати одговарање у школи уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Ученик који нема потребан број оцена за утврђивање закључне оцене из оправданих разлога (болест, изолација) може остати неоцењен, пренео је Танјуг.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала