Репресија нове инквизиције: „Добронамерна“ опомена за све неистомишљенике

© AFP 2023 / JONATHAN ALCORNМонитор са логом Твитера у канцеларијама компаније у Санта Моници
Монитор са логом Твитера у канцеларијама компаније у Санта Моници - Sputnik Србија
Пратите нас
Твитер је увео ново правило – сви корисници који желе да „лајкују“ твитове које је та компанија означила као „спорне“ биће упозорени пре него што то учине, чиме се од њих тражи својеврсна потврда тог чина. Иако је све обавијено плаштом „добронамерности“, чини се да је поново на делу „интернет инквизиција“, овог пута с опоменом за неистомишљенике.

Током америчких председничких избора, друштвена мрежа Твитер почела је да обележава поједине твитове као спорне, а углавном су то били они везани за тврдње да се догодила изборна крађа, којом је био оштећен кандидат републиканаца Доналд Трамп.

Тада је уједно почела да приказује упозорења корисницима који покушавају да поставе твит који је по стандардима те компаније означен као објава која може да садржи дезинформације. Сада је отишла корак даље и почела да упозорава кориснике који желе да „лајкују“ твитове који су „спорни“, уз поруку:

„Помозите да Твитер остане место с поузданим информацијама“.
© Фото : Твитер / СкриншотТвитер нас „обавештава“ да је реч о спорном твиту и тражи потврђивање „лајка“
Репресија нове инквизиције: „Добронамерна“ опомена за све неистомишљенике - Sputnik Србија
Твитер нас „обавештава“ да је реч о спорном твиту и тражи потврђивање „лајка“

Чини се да, осим тога што нас „добронамерно“ упозорава на то да треба да пазимо шта говоримо, Твитер жели да нам поручи да треба обратимо пажњу и на који начин мислимо и с чим се слажемо.

„Добронамерна“ опомена Твитер инквизиције

Уредник сајта Нова српска политичка мисао Ђорђе Вукадиновић каже за Спутњик да је, нажалост, очигледно да друштвене мреже, као и „официјални“ медији, нису само пуки преносиоци информација, већ имају своје агенде, политике и интересе, који начешће припадају њиховим власницима или центрима моћи.

„Сада видимо да се и та оаза, односно привид оазе који је постојао на друштвеним медијима, губи и пада у воду. Америчка председничка кампања је само разоткрила нешто што се дуже време дешава, а то је да друштвене мреже нису неутралне, да имају своје власнике и да ти власници имају своје интересе и политику, које у последње време све директније и отвореније намећу својим корисницима“, истиче Вукадиновић.

Теоретичар комуникација и редитељ проф. др Станко Црнобрња напомиње да је већ годинама у току обуздавање слободе интернета, који је био најслободније средство комуницирања у историји човечанства, као и да је све почело када су моћне интересне групе схватиле да је Трамп уз помоћ Твитера успео да се домогне председништва.

„Ми ћемо за неколико сезона видети какво ће то тек условљавање бити да би неко уопште приступио, идентификовао се... Ово је почетни део тог процеса, који је усмерен на зауздавање слободе на интернету – и личне и политичке и економске и сваке друге. То је форматирање интернета према стандардима крупног капитала“, предочава Црнобрња.
© Фото : PixabayПитање је који ће бити следећи ниво условљавања корисника на интернету?
Репресија нове инквизиције: „Добронамерна“ опомена за све неистомишљенике - Sputnik Србија
Питање је који ће бити следећи ниво условљавања корисника на интернету?

Репресија неистомишљеника

Он указује на то да се интернет налази у рукама неколико великих компанија које њиме управљају, што, како каже, корисници заборављају и додаје да те корпорације ни пред ким не одговарају, јер је за интернет не постоји суд који може да заштити корисника. Због тога сматра да је потребно развијати нове стратегије за „разбијање“ такве политике.

„Ако се буните, они ће вас комплетно избацити с Твитера. Ставиће вам црну заставицу и бићете идентифиовани као потенцијални ’интернет терориста‘. Притом ће да вам смештају разне ујдурме, лажне вести, које треба да демантујете, а то је Сизифов посао. Нисте ви с њима у уговорном односу, па да можете да их тужите. Ви сте потпуно добровољно унутра, они су вас исто тако примили и кад буду хтели они ће вас избацити, регулисати, дерегулисати, шта год они желе.То је поента која је сада постала јасна широм света“, оцењује Црнобрња.

Вукадиновић сматра да је једина добра страна свега тога што постаје све видљиве да друштвене мреже функционишу под утицајем њихових власника и додаје да није искључено да ће се показати да је интернет још подложнији простор за цензуру и контролу од класичних медија.

„Уместо да грађани, корисници друштвене мреже сами просуђују шта је истина, а шта није, сада се намеће неко тело, ’интернет инквизиција‘ која ће да ’добронамерно‘ и ’у интересу грађана‘ уместо њих процењује шта је тачно, а шта није. То је опасна тенденција и корак даље у претварању наизглед слободног простора друштвених медија у врло контролисано и репресивно место“, закључује Вукадиновић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала