Супермасивна црна рупа нам је ближа него што се мислило: Ажурирана мапа Млечног пута

CC BY 2.0 / Dave Doe / #SOOTCМлечный Путь
Млечный Путь - Sputnik Србија
Пратите нас
Као да 2020. година није била довољно необична, астрономи су сазнали да је Земља ближа супермасивној црној рупи у центру галаксије Млечни пут него што се раније мислило.

Супермасивна црна рупа Стрелац А* је за 2000 светлосних година ближа нашој планети. Поврх тога, наш Сунчев систем такође је седам километара у секунди бржи него што су научници израчунали раније.

Ова нова открића добијена су захваљујући новој и побољшаној мапи Млечног пута, објављеној ове недеље, заснованој на запажањима прикупљеним из јапанског астрономског пројекта који је у току последњих 15 година.

Једна светлосна година износи 9,5 билиона километара, па иако у почетку можда делује да је црна рупа врло близу, научници су нагласили да нема разлога за узбуну због нових прорачуна.

Уместо да режира предстојећу пропаст, ново моделирање омогућава научницима да прецизније одреде позицију Земље у галаксији.

Наш свеже зацртани Млечни пут резултат је посматрања телескопа из Јапана, преко радио-астрономског пројекта ВЕРА. Пројекат користи технику „интерферометрије“ за комбиновање података телескопа широм Јапана, стварајући изузетно оштру резолуцију од 10 микролучних секунди - другим речима, довољно јасну да на површини Месеца уочи новчић.

Астрономи из Јапана су рекли да је овај галактички центар удаљен 25.800 светлосних година од Земље – око 2.000 светлосних година ближе од званичне удаљености која је одређена 1985. године.

И како 2020. година наставља да се креће вратоломном брзином, нова мапа је такође навела астрономе да открију да Земља заправо кружи око центра Млечног пута брзином 227 км/с, а не брзином од 220 км/с.

Истраживачи из ВЕРА сада покушавају да направе детаљније мапе подручја близу централне супермасивне црне рупе, користећи податке телескопа из Јапана, Јужне Кореје и Кине.ж

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала