Улога жене у окупираној Србији: Отпор који је за историју остао невидљив

Орбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Каква је била судбина жена у Србији у време другог светског рата, у контексту друштвених, економских, политичких и културних дешавања у окупираном друштву?

Да ли се њихов положај (који је за историјске изворе углавном био невидљив) разликовао у зависности од покрета којима су припадале (партизански, четнички) и зашто је за разумевање овог питања потребно сагледати положај српске жене у 19. веку – питамо историчарку Љубинку Шкорић, ауторку недавно објављене студије „Жена у окупираној Србији 1941 – 1944.“

На који је начин феномен путовања - као синоним за слободу, кретање кроз простор и време, али и кроз мисли, снове, машту - инспирисао савремене српске писце? Шта нам доноси збирка прича „Зов даљине“ коју отвара прича нобеловца Петера Хандкеа, а наставља се разноврсним причама 19 домаћих аутора за „Орбиту културе“ говоре приређивачи књиге Љубица Арсић и Дејан Михајловић.

Шта ново сазнајемо о једној од највећих музичких икона 20 века Џенис Џоплин, из недавно објављене књиге о њој, за Спутњик открива Горан Скробоња.

Поводом великог јубилеја ваљевске гимназије – 150 година од оснивања - о вишеструком значају трајања једне такве културно –просветне институције и њеним најзнаменитијим ђацима – угостили смо некадашњег ваљевског гимназијалца академика Матију Бећковића и директора ове установе Предрага Јефтића.

Наш гост је и Борис Миљковић, редитељ чији ће документарни филм „Повратак кући – Марина Абрамовић и њена деца“ бити премијерно приказан 5. децембра на онлајн платформи „MojOFF“.

Орбита културе: Љубинка Шкорић, Љубица Арсић, Дејан Михајловић, Горан Скробоња, Матија Бећковић, Предраг Јефтић, Борис Миљковић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала