Уместо да се хлади, свемир се загрева: Да ли ће доћи до „великог спаљивaња“

CC BY 2.0 / ESO/P. Horálek / Within ReachМлечни пут изнад Опсерваторије Паранал у пустињи Атакама
Млечни пут изнад Опсерваторије Паранал у пустињи Атакама - Sputnik Србија
Пратите нас
Научници су сматрали да ће свемир, како се шири, временом бити све хладнији. Међутим, изгледа да су се преварили. Стручњаци са Универзитета Охајо, тако, приметили су да одређени делови свемира, заправо, постају све топлији како време одмиче.

Како преноси „Јуниверс тудеј“, они су установили да је свемир сада чак 10 пута топлији у просеку него пре 10 милијарди година, па је тренутна температура око 2.2 милиона степени Целзијуса.

„Како се свемир развија, гравитација повлачи тамну материју и гасове у галаксије и групе галаксија. То повлачење је толико јако да се све више гаса у свемиру загрева“, рекао је Ји-Куан Чанг, један од научника који су учествовали у истраживању.

У току проучавања феномена, истраживачи су се фокусирали на анализу термичких података структуре на великим скалама (ЛСС), што означава скупове галаксија, као и материје које су свеукупно много веће од сваке појединачне галаксије или мање групе њих, преноси Б92.

ЛСС обликује гравитација, па се услед ње и формира. То значи да галаксије нису тек тако „разбацане“ свуда по космосу, већ ипак следе одређену структуру. Између великих група галаксија и „космичких нити“, налази се празан простор, са мало материје. Управо у једном таквом простору је и Млечни пут.

Смрзавање, спаљивање или нешто треће?

Једна од најприхваћенијих теорија о крају свемира, јесте „Теорија великог смрзавања“, по којој би, када достигне одређену величину услед сталног ширења, свемир требало да се толико охлади да се просто смрзне, долазећи близу апсолутне нуле.

Ипак, ово откриће баца нешто другачије светло на хипотезу „великог смрзавања“. Да ли то сада значи да га неће ни бити, већ ће се уместо њега догодити „Велико спаљивање“, једном када за то дође време? То нико још не може да каже са сигурношћу, јер је откривено да се само један део свемира загрева.

Осим ове теорије, позната је и идеја да ће свемир почети поново да се скупља у једном тренутку, и да ће једноставно да нестане (Big Crunch и Big Slurp).

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала