Како је пад туризма суновратио економију Црне Горе

© Sputnik / Варвара Гертье / Уђи у базу фотографијаПлажа у Црној Гори
Плажа у Црној Гори - Sputnik Србија
Пратите нас
Приход Црне Горе од иностраних туриста од почетка 2020. године до краја септембра износио је 100 милиона евра, док је у истом периоду током 2019. године вриједио 978 милиона, показују нови подаци Централне банке Црне Горе о платном билансу са иностранством.

Инострани приход од туризма је најзначајнија ставка у обрачуну извоза роба и услуга, који према методологији црногорске Управе за статистику — „Монстат“ чини трећину вриједности бруто домаћег производа.

Пад прихода од туризма јавни дуг гура на 100 одсто БДП-а

Због драстичног смањења прихода у најважнијој економској грани, укупни пад економије могао би бити близу цифре од 20 одсто. То би гурнуло и јавни дуг државе на око 100 одсто БДП-а.

Извоз услуга за ових девет мјесеци био је 491 милион евра, док је прошле године за исти период вриједио милијарду и по.

Туризам у Црној Гори у дебелом минусу

У трећем кварталу, који традиционално због шпица туристичке сезоне носи црногорску економију, извоз роба током 2020. вриједио је 97 милиона евра, а услуга 201 милион, док је увоз роба био 510 милиона, а услуга 111 милиона, тако да је укупан салдо сада негативан за 323 милиона евра.

Само ова ставка ће имати негативан утицај на квартални БДП у износу од 502 милиона, што је 30 одсто прошлогодишње вриједности БДП-а у овом периоду од 1,63 милијарде.

© Sputnik / Татјана РадојичићЗбог драстичног смањења прихода у најважнијој економској грани, укупни пад економије могао би бити близу цифре од 20 одсто.
Како је пад туризма суновратио економију Црне Горе - Sputnik Србија
Због драстичног смањења прихода у најважнијој економској грани, укупни пад економије могао би бити близу цифре од 20 одсто.

Подсјетимо, Црна Гора због великог увоза роба једино у трећем кварталу (јул, август и септембар) има позитивну ставку код салда роба и услуга управо због већег прихода од страних туриста. Ланe је за ова три мјесеца извезено роба за 120 милиона, а услуга за 927 милиона, док је истовремено увоз роба вриједио 690 милиона евра и услуге 178 милиона, тако да је укупан салдо био позитиван за 179 милиона.

Пад БДП-а у 2020. години између 17 и 20 одсто

Црногорска упрaва за статистику — „Монстат“ средином децембра саопштава колико је износио пад БДП-а у трећем кварталу (јул, август и септембар), али је већ јасно да ће бити значајно већи од 20,2 одсто, колико је износио пад економије у другом кварталу.

Када би се ови подаци упоредили са онима од прошле године, пад БДП-а у, за црногорску економију најзначајнијем, трећем кварталу — могао би износити између 25 и 30 одсто.

Како се опоравак не очекује ни у четвртом кварталу (октобар, новембар, децембар), него пад за око 20 одсто, укупан годишњи пад економије у 2020. години могао би износити између 17 и 20 одсто. То је далеко веће од пада од 6,8 одсто, колико је очекивала одлазећа влада Душка Марковића у јуну ове године, када је припремала ребаланс буџета.

Подсјетимо, нови ребаланс буџета није рађен и то је посао који очекује нову владу, за коју се очекује да би требало да буде изгласана 2. децембра.

Пад промета у трговини, саобраћају, угоститељству...

БДП ће имати пад и због смањења других ставки — личне потрошње домаћинстава и бруто инвестиција у основна средства.

Према подацима „Монстата“ за трећи квартал, у односу на исти период прошле године, пад промета у трговини износио је 25,5 одсто, у саобраћају за 47,9 одсто, у угоститељству за 65 одсто... Вриједност радова у грађевинарству за исте упоредне периоде пала је за 9,6 одсто, а индустријска производња за 2,8 одсто.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала