Сузавац, ватре на улицама: Нереди током протеста у Француској против Закона о безбедности /видео/

© Sputnik / SputnikПротести у Паризу против Закона о безбедности
Протести у Паризу против Закона о безбедности - Sputnik Србија
Пратите нас
Широм Француске данас се одржавају протести због контроверзног закона о безбедности, који би ограничио дељење снимака и фотографија полиције током акција. Протест се одржава и у Паризу, где су избили нереди. Полиција је бацила сузавац, а демонстранти су палили ватре на улицама.

Организовано је на десетине скупова против закона који је у уторак увече одобрио Доњи дом парламента.

Протести су истим поводом одржани и синоћ у Нанту, а локални медији су известили да је дошло до сукоба демонстраната и полиције која је употребила сузавац.

У сукобима је повређено девет полицајаца, а 17 демонстраната је ухапшено.

​Према проценама полиције, у Нанту је било око 3.500 демонстраната, док организатори тврде да их је било између шест и седам хиљада.

​Спорни закон као кривично дело одређује објављивање фотографија или снимака полицајаца са намером да им се нанесе штета. Критичари закона кажу да би он могао да угрози способност медија да контролише полицијско понашање.

Расправа о закону распламсала се последњих дана након што су се у четвртак на друштвеним мрежама појавили снимци француских полицајаца који су претукли црнца, музичког продуцента Мишела Зеклера, што је изазвало негодовање широм земље. 

Закон треба да потврди и француски Сенат.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала