Помпео о санкцијама против Русије: Спречавамо Иран да развије ракетни потенцијал

© AFP 2023 / NICHOLAS KAMMЗграда америчког Стејт департмента у Вашингтону
Зграда америчког Стејт департмента у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички државни секретар Мајк Помпео изјавио је да су нове америчке санкције против руских и кинеских компанија уведене због тога што те компаније наводно доприносе развоју иранског ракетног програма.

 „Увели смо санкције компанијама 'Ченгду бест њу матириалс“ и 'Зибо илим трејд' из Кине, као и групи 'Нилко', познате као 'Нил фам хазар' и 'Сантерс холдинг' и акционарског друштва 'Елекон' из Русије за предају осетљивих технологија и производа за развој иранског ракетног програма. Те мере су део наше реакције на штетну активност Ирана“, наводи се у писменом саопштењу Помпеа.

Амерички државни секретар истиче да ће „САД наставити да раде на томе да осујете напоре Ирана у вези са развојем ракета и користиће своја овлашћења за увођење санкција за скретање пажње страним добављачима, као што су организације из Кине и Русије, које испоручују Ирану технологије повезану са ракетама“.

„Увођење санкција против тих страних компанија одговара нашим напорима да искористимо сва расположива средства у циљу спречавања Ирана да развије свој ракетни потенцијал“, саопштио је Помпео.

Санкције против три руске и две кинеске компаније ступиле су на снагу 6. новембра. Санкције су уведене на две године.

Како су раније објаснили званичници Стејт департмента, ограничења су уведена у складу са законом о неширењу оружја за масовно уништење Ирану, Северној Кореји и Сирији.

Амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов је рекао да су санкције дискриминаторни корак, усмерен на поткопавање економског потенцијала руских компанија.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала