САНУ предлаже нове законе о Заводу за уџбенике и о уџбеницима

© Fotolia / XyКњиге и уџбеници
Књиге и уџбеници - Sputnik Србија
Пратите нас
Тржиште школских књига је изван државне контроле, што је неприхватљиво за било коју правно уређену, слободну и независну државу, сматрају у Српској академији наука и уметности. Они предлажу да се донесу нови закони о Заводу за уџбенике и о уџбеницима.

Пратећи пажљиво научни, образовни и културни живот земље, Српска академија наука и уметности (САНУ) са забринутошћу се огласила саопштењем у коме наводи да уочава неприлике у којима се нашао Завод за уџбенике, једна од најважнијих установа образовног система Србије. Такво стање завода још више их, кажу, брине јер су САНУ, Матица српска и Завод за уџбенике као извршни издавач, носиоци капиталног пројекта српске културе – Српске енциклопедије, преноси Политика.

Сувишно је, истичу академици, наглашавати да је завод, од свог оснивања 1957. године, објављивањем око 400 милиона примерака уџбеника за све нивое образовања, приручника, монографија, лексикографских издања, сабраних и изабраних дела водећих имена наше и светске науке, књижевности и уметности – дао немерљив допринос националној култури у најширем смислу тога појма.

Међу њима су, наводе, и сабрана и изабрана дела многих великана наше науке и културе, као што су Никола Тесла, Михајло Пупин, Стојан Новаковић, Јован Цвијић, Стеван Мокрањац, Богдан и Павле Поповић, Александар Белић, Милош Ђурић и други.

Тиме се Завод за уџбенике несумњиво сврстао у установе од националног значаја, потписују у саопштењу представници Одељења историјских наука САНУ, уз подршку Извршног одбора САНУ. Упркос томе, наводе да је важећи Закон о уџбеницима либерализовао њихово издавање с образложењем да ће се тиме, због конкуренције, побољшати квалитет уџбеника, да ће држава од свих издавача убирати већи порез но што га плаћа завод.

"Та очекивања нису се остварила. У издавачкој делатности приватних издавача уџбеника, а њих има више десетина и махом су у рукама странаца, нема праве контроле ни у области тиража, нити у области продаје, а упитан је и квалитет провере садржаја уџбеника. Тржиште уџбеника је изван државне контроле, што је несхватљиво и из више разлога штетно и неприхватљиво за било коју правно уређену, слободну и независну државу. Начин избора уџбеника узроковао је појаву корупције и крши Закон о монополу. На слободном тржишту издавачи уџбеника нису равноправни, јер је Завод за уџбенике једини обавезан да штампа нискотиражна издања, расписује тендере и слично. То је национални Завод за уџбенике довело до руба пропасти. Веома је важно, и то морамо да нагласимо, ниједна истински независна и озбиљна држава у свету не би смела допустити да објављивање уџбеника од кључног значаја за образовање и васпитање, као и за очување и неговање националне свести (попут српског, историје, географије, ликовног, музичког) препусти било којој страној држави", изричити су у САНУ и кажу да то не чине ни државе из којих су страни издавачи дошли у нашу земљу.

Да би се очувало достојно место Завода у српској просвети и култури и омогућио даљи успешан рад ове установе, изложене „погрешно схваћеном и у пракси још погрешније организованом тржишту уџбеника”, представници САНУ апелују на све одговорне политичке чиниоце у земљи. Од њих траже да се о Заводу за уџбенике, као установи од посебног значаја за државу, и о уџбеницима донесе нови закон сличан оном који је био на снази од 1973. до 1993. године.

Интегрално сопштење о предлогу нових закона можете погледати ОВДЕ.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала