Срамота одлазећег режима: Реакције из Црне Горе на протеривање амбасадора Србије

© AFP 2023 / Savo PRELEVICМило Ђукановић и Душко Марковић
Мило Ђукановић и Душко Марковић - Sputnik Србија
Пратите нас
Ускоро ће овакав однос према Србији бити ствар прошлости! Ово је још једна срамота одлазећег режима и прави примјер како нова власт не смије себи дозволити да се понаша.

Овако је потпарол Нове српске демократије и посланик нове већине у Скупштини Црне Горе Марко Ковачевић за Спутњик прокоментарисао одлуку МВП Црне Горе да амбасадора Србије у Подгорици Владимира Божовића прогласи за персону нон грата у Црној Гори.

Владимир Божовић - Sputnik Србија
Црна Гора протерује амбасадора Србије: Владимир Божовић проглашен за персону нон грата

Ковачевић је поручио да је амбасадор Божовић само изрекао став који дијели огроман број грађана Црне Горе и који је историјска истина која не зависи од тренутних прилика у земљи.

Подсјетимо, званично образложење према којем је Министарство вањских послова Црне Горе Божовића прогласило за персону нон грата уз захтјев да напусти Црну Гору, јесте да је „амбасадор Божовић јуче нелегалну и нелегитимну Подгоричку скупштину 1918. назвао „ослобођењем“ и „слободном вољом“ црногорског народа, чиме је још једном, на најдиректнији начин, омаловажио државу која му је дала дипломатско гостопримство“.

„Подгоричка скупштина је израз најплеменитијих тежњи српског народа из Црне Горе да живи у једној држави са својим сународницима након вјекова ропства и раздвојености разних наших покрајина, тако да било који став супротан од тога није се могао очекивати од господина Божовића“, нагласио је Ковачевић.

И председник Нове српске демократије Андрија Мандић навео је како овај потез МВП, показује „степен очајања у коме се налази одлажећи режим“ Мила Ђукановића и Душка Марковића.

​Мандић је изјавио да је амбасадор Владимир Божовић јуче изрекао ону историјску истину којом се поноси српски народ у Црној Гори.

То, истиче Мандић, треба да му служи на част, јер да је нешто друго рекао, и то вријеме и догађаје другачије оцијенио, замјерио би му његов народ.

​„Овакав однос одлазећег режима није само однос према Србији него првенствено према српском народу у Црној Гори. Управо су наши преци организовали Велику скупштину српског народа 1918. године и ујединили Црну Гору и Србију. То њима служи на част, а нама на понос", навео је Мандић.

Протеривање амбасадора - последњи трзаји антисрпске политике

Протеривање амбасадора Србије Вадимира Божовића из Црне Горе су „последњи трзаји антисрпске политике одлазећег режима", рекао је један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић, пренео је Танјуг.

Одлука црногорског Министарства спољних послова и министра Срђана Дармановића да протера амбасадора Србије у Црној Гори Владимира Божовића је „последњи у низу антисрпских и антицивилизацијских ставова одлазећег режима“, саопштено је вечерас из Социјалистичке народне партије (СНП).

Из те партије су поручили да је ова одлука показатељ „слабашне моћи“ Дармановића, његовог ресора и комплетне одлазеће Владе.

„Ово је још један покушај одлазеће власти да завади народ Црне Горе и Србије, изражавајући наводну забринутост за суверенитет Црне Горе“, наводи се у саопштењу СНП-а.

Нити је, кажу, Црна Гора њихова, нити ће је они бранити од свог народа, јер су свих ових деценија власти, имали прилику да покажу свој патриотизам према њој.

„Систем подела којим су владали одлази на сметлиште историје, а Дармановићев потез ће се памтити као антидемократски и антидипломатски“, поручено је из СНП-а.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала