Стигло објашњење зашто је руски брод за изградњу „Северног тока 2“ напустио Немачку

© Фото : Nord Stream 2 / Axel SchmidtЦеви гасовода "Северни ток 2" у водама Немачке
Цеви гасовода Северни ток 2 у водама Немачке - Sputnik Србија
Пратите нас
Прозор могућности за завршетак гасовода „Северни ток 2“ се затворио, на Балтичком мору је почела сезона бура. Сада треба сачекати пролеће – таман ће бити времена за решавање правних проблема, рекао је економиста Константин Симонов, коментаришући вест да је брод „Академик Черски“ напустио подручје градње гасовода и вратио се у Русију.
„Наш брод је и раније више пута пловио из Калињинграда до немачке луке Мукран, његово премештање је логистичка ствар. Било би чудно очекивати да зими почну радови на постављању цеви за 'Северни ток 2', јер 'Академик Черски' раније уопште није постављао такве цеви, опрема је нова, а децембар није најбоље време за такав посао“, објашњава стручњак, директор Фонда за националну енергетску безбедност.

Симонов је сигуран да повратак руског брода у Калињинград није повезано са одлуком норвешке компаније ДНВ ГЛ да делимично напусти пројекат, истакавши да компанија има „резервне могућности“.

Стручњак је појаснио да нове америчке санкције директно „не забрањују завршетак гасовода“, али имају за циљ да касније спрече покретање „Северног тока 2“.

„Касније ће бити неопходна сертификација опреме како би гасовод почео са радом. Иако САД још нису увеле нове санкције, сертификација опреме је од суштинског значаја како би гасовод био пуштен у рад“, сматра Симонов.

Брод за постављање цеви „Академик Черски“, за који се сматра да може завршити изградњу гасовода „Северни ток 2“, 26. новембра је напустио немачку луку Мукран – логистички центар пројекта, и упутио се према Калињинграду, где би требало да стигне данас.

Руски брод за снабдевање „Умка“ које се користи за превоз цеви са обале, и руски вишенаменски брод „Финвал“ засад остају усидрени у немачкој луци.

Истог дана је саопштено да је норвешка компанија за сертификацију гасовода „Северни ток 2“ Det Norske Veritas - Germanischer Lloyd (ДНВ ГЛ), напустила пројекат због америчких претњи санкцијама. Међутим, портал „РБК“, позивајући се на представнике компаније, саопштио је да компанија не одустаје од сертификације пројекта, али ће обуставити радове везане за бродове који учествују у изградњи гасовода.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала