Упознајте дело Иље Рјепина: Нови онлајн пројекат Третјаковске галерије доступан свима

© Sputnik / Павел Балабанов /  / Уђи у базу фотографијаИра Рјепин - Иван Грозни и његов син
Ира Рјепин - Иван Грозни и његов син - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Третјаковска галерија из Москве покренуће 12. децембра велики образовни онлајн пројекат „Лаврус“, који ће заинтересованима омогућити да се упознају с богатим уметничким наслеђем тог музеја. Прва два програма биће посвећена руским сликарима Иљи Рјепину и Василију Пољенову.

Пројекат обухвата чланке, видео-снимке, предавања, екскурзије и интерактивне задатке које су припремили угледни историчари уметности, кустоси Третјаковске галерије и други стручњаци који ће говорити о руској уметности.

Мисија пројекта је да уметничко наслеђе Третјаковке буде доступно свима, рекла је генерална директорка музеја Зељфира Трегулова.

„Када смо почели да размишљамо о овом пројекту, веома смо добро разумели да данас постоји огромна количина информација које добијамо онлајн. И постоји велики број извора, који често садрже врло разнородне, непроверене информације, које чак и противрече једна другој. Било нам је исто тако јасно да постоји огромна потреба за стварањем образовног ресурса о руској уметности“, рекла је Трегулова.

Према њеним речима, за музеј је један од најважнијих задатака и мотивација било стварање живог, интерактивног ресурса, који би сакупио све неопходне информације, описане разумљивим и сликовитим језиком, уз богату визуелну потпору и могућност провере знања.

„Наш задатак је да с људима комуницирамо енергично, динамично и сликовито, а да им притом објаснимо све оно што желе да чују и сазнају, како би могли да размишљају о уметности. Пројекат ћемо покренути као својеврстан тест, јер желимо да добијемо повратну информацију, тако да ћемо наставити да радимо на том ресусрсу“, додала је Трегулова.

Уметнички руководилац пројекат Артемиј Лебедев је додао да је пројекат, пре свега, усмерен на то да се прошири знање људи о музеју. „И не само знање о његовим сликама, него о свему о чему може да се говори кроз призму уметности“, навео је он.

© Sputnik / Александр Лыскин / Уђи у базу фотографијаТретјаковска галерија
Упознајте дело Иље Рјепина: Нови онлајн пројекат Третјаковске галерије доступан свима - Sputnik Србија
Третјаковска галерија

Лебедев је додао да је „Лаврус“ осмишљен за оне који желе да се боље упознају с уметницима чија су дела изложена у Третјаковској галерији и са целокупном руском културом, за оне који се припремају за предавања и семинаре и траже поуздан извор информација или за оне којима је потребан стваралачки импулс за рад са децом.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала