Еврозона у проблему због короне: Механизам заштите од дужничке кризе на доради

© AFP 2023 / ARIS MESSINISНовчанице и кованице евра на мапи Европе
Новчанице и кованице евра на мапи Европе - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Министри финансија еврозоне поново су се прихватили дораде европског механизма заштите од дужничке кризе, подстакнути експлозијом државне потрошње и задуживања којима владе покушавају ублажити последице пандемије корона вируса.

Начелни договор о проширењу овлашћења Европског механизма стабилности (ЕСМ), који обезбеђује помоћ задуженим земљама еврозоне, постигнут је пре готово годину дана, а министри ће почетком следеће недеље вероватно постићи конкретан споразум, нагађа Ројтерс.

„Циљ је коначно постићи договор о измени повеље о ЕСМ-у и о ранијем успостављању гарантног механизма у склопу Јединственог фонда за ликвидацију (банака)“, објашњава званичник еврозоне који је учествовао у припремама састанка, преноси портал Сибиз.

Повеља о ЕСМ-у биће измењена како би се смањио ризик да улагачи покушају извући што већу зараду у случају реструктурирања државних дугова и како би се фонду осигурао већи маневарски простор за посредовање између држава и улагача.

Измене ће, такође, омогућити ЕСМ-у да позајмљује новац фонду за ликвидацију банака у еврозони, у случају да његови извори пресуше у евентуалној већој банковној кризи.

Рад на изменама обустављен је прошле године због политичких препрека у појединим земљама, али ствари су се промениле након извештаја о ризицима у банкарском сектору који су направили Европска централна банка (ЕЦБ), Европска комисија и Европска агенција за банке, објашњавају.

Невоље на помолу

Европска унија – евро, криза - Sputnik Србија
Европска унија даје бесповратну помоћ која мора да буде — враћена /видео/

Фокус је додатно изоштрила пандемија ковида 19, због које је Европа пала у рецесију и ојачао је ризик финансијске кризе.

„Пандемија је апсолутно удахнула живот процесу. Свима је одједном синуло да су нове финансијске и банковне невоље и те како могуће и да се морамо за њих припремити“, казао је један неименовани званичник еврозоне.

Мењају се мере с нагласком на дубљу економску интеграцију еврозоне и паралелно се израђује план о европском механизму осигурања депозита (ЕДИС), о којем ће министри расправљати у понедељак.

„(...) треба одрадити још огроман технички посао (на ЕДИС-у)“, додаје високи званичник еврозоне, указујући на разлике у ставовима земаља чланица о осигурању депозита.

Механизам би требало да спречи навалу на банкарске шалтере европском гаранцијом власницима банкарских депозита да ће им у случају проблема бити исплаћено до 100.000 евра, без обзира на то у којој земљи ЕУ живе.

„Сви су министри свесни колико је важан рад (на томе) и спремни су наставити. Очекујем да ће послати поруку - која ће бити поновљена на евро самиту - да је тај рад важан и да бисмо требали наставити“, додао је.

Буде ли у понедељак постигнут договор о измени повеље о ЕСМ-у, владе земаља еврозоне потписаће његову измењену верзију у јануару, а парламенти би је потом током године ратификовали. На снагу би требало да ступи пре краја 2021. године, додаје Ројтерс.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала