Милиони међу старудијом – благо из гаража и са тавана /фото/

© Фото : ПиксабејМузејска поставка
Музејска поставка - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Ко не сања да пронађе благо, и то још у својој кући? Можда је сада, у периоду принудног затишја у културном и друштвеном животу, крајње време за велико спремање. Старији пар из Велике Британије ових дана умало није бацио играчке из „Ратова звезда“, за које су на крају добили више од петсто хиљада долара.

Које су још вредности и ретке ствари случајно пронађени на таванима, у гаражама и подрумима? 

1. Проналазак из Бристола недавно је завршио у насловима медија. У купатилу једне приватне куће четири деценије се налазило огледало које није било нимало једноставно, иако наизглед непривлачно. Према речима стручњака Ендрју Стоуа, припадало је Марији Антоанети, а затим царици Евгенији која је сакупљала личне ствари последње француске краљице. На предстојећој аукцији породица очекује да ће за раритет добити око 11 хиљада евра. 

© AFP 2022 / GEOFF CADDICKОгледало француске краљице Марије Антоанете пре аукције у Бристолу
Милиони међу старудијом – благо из гаража и са тавана /фото/ - Sputnik Србија
Огледало француске краљице Марије Антоанете пре аукције у Бристолу
2. Становник енглеског града Стауербриџ Питер Симпсон лепо се дружио са суседима и као резултат тога оставио им је сву своју имовину. Оно што је старији пар сматрао непотребним (колекција стрипова и играчака из серије „Ратови звезда“), ставили су у вреће за смеће. Истина, паметно су одлучили да не бацају џакове одмах, већ су их однели у гаражу. Неколико година касније, када су одлучили да спроведу генерално чишћење, из радозналости су позвали проценитеља вредности — и то им се исплатило. Недавно су за наследство добили 410 хиљада британских фунти. 

CC BY 2.0 / JD Hancock / Фигуре јунака из серијала „Ратови звезда“
Милиони међу старудијом – благо из гаража и са тавана /фото/ - Sputnik Србија
Фигуре јунака из серијала „Ратови звезда“
3. „Мислила сам да је то само стара руска икона!“. Деведесетогодишња становница града Компјењ на северу Француске замало је доживела срчани удар када су јој рекли цену слике која се налазила у њеној кухињи. „Исмевање Христа“ фирентинског средњовековног сликара и мозаичара Чимабуе, чија је вредност била процењена између четири и шест милиона евра, на крају је на аукцији продата за више од 24 милиона. Истина, рестауратори су морали да се потруде да доведу у ред чађаво ремек-дело ране ренесансе, које је висило над шпоретом. Прошле године француско Министарство културе је прогласило слику националним благом

CC0 / / Слика Чимабуе „Исмевање Христа“, пронађена у кухињи у Француској
Милиони међу старудијом – благо из гаража и са тавана /фото/ - Sputnik Србија
Слика Чимабуе „Исмевање Христа“, пронађена у кухињи у Француској
4. Дејв Трахт је 2006. године обилазио кућу свог покојног оца. На једној од полица за књиге приметио је необичну пукотину. Повукао је панел према себи и видео тајно место са сликама, међу којима је била и слика „Рушење породичних веза“ популарног америчког уметника Нормана Роквела. Дејв и његов брат су били збуњени: шта се онда налази у музеју? Стручно мишљење је било запањујуће. Трахтови су имали оригинал, а јавности је приказана копија! Испоставило се да је отац породице, који је био Роквелов пријатељ, купио платно од уметника за 900 долара, а затим га ископирао. Штавише, лукави Трахт је сакрио оригинал како га не би делио са женом током развода. Пола века касније, његови синови су продали слику за 15,4 милиона долара. 

© Фото : Norman RockwellСлика „Рушење породичних веза“ Нормана Роквела, пронађена у кући Дона Трахта у Стокбриџу
Милиони међу старудијом – благо из гаража и са тавана /фото/ - Sputnik Србија
Слика „Рушење породичних веза“ Нормана Роквела, пронађена у кући Дона Трахта у Стокбриџу
5. Тешко да је брачни пар Гонзалес из Минесоте, купујући кућу за десет хиљада долара, мислио да ће им се то богато исплатити. Након усељавања, пар је организовао реновирање у давно празној вили. Испод тапета у једној од соба су угледали дебели слој старих новина. Међу уобичајеним црно-белим листовима са малим словима, издвајале су се странице са великим цртежима. Било је то издање Action Comics из 1938. године — један од најскупљих стрипова у свету јер се у њему први пут појављује Супермен. Примерак који се некада продавао за десет центи, сада вреди 3 милиона долара. Међутим, Гонзалеси су добили много мање (175 хиљада) јер су скидајући часописе са зида, исцепали задњу корицу стрипа. 

 

© AP Photo / Metropolis CollectiblesНасловница легендарног Action Comics из 1938 године, у коме је дебитовао Супермен
Милиони међу старудијом – благо из гаража и са тавана /фото/ - Sputnik Србија
Насловница легендарног Action Comics из 1938 године, у коме је дебитовао Супермен
6. Британац из грофовије Хартфордшир 2016. године дозволио је сину да се игра са ситницама које му је оставио покојни деда. Заједно са дететом почео је разврстава џакове који су дуго лежали на полицама. У једном се налазио антички новчић са профилом краљице Ане. Из знатижеље, Енглез је однео на процену. Испоставило се да је проналазак у апоену од 5 гвинеја исковала 1703. године Краљевска кованица Енглеске, и то од злата са заробљеног шпанског брода. Укупно има 20 таквих кованица, а где се налазе још четири не зна се још увек. На аукцији је поклон од деде продат за 450 хиљада долара. 

 

© AFP 2022 / CARL DE SOUZAЗлатна кованица краљице Ане „Виго 5 гвинеја“ на аукцији
Милиони међу старудијом – благо из гаража и са тавана /фото/ - Sputnik Србија
Златна кованица краљице Ане „Виго 5 гвинеја“ на аукцији
7. Амерички рокер Алис Купер је 2017. године у остави своје куће пронашао слику Ендија Ворхола. Насликано у црвено-црним нијансама, „Мала електрична столица“ из серије „Смрт и катастрофа“ је прилично тмурно дело за краља поп-арта који је познатији по својим веселим радовима. Ово је приказ столице на којој су погубљени супружници Розенберг који су оптужени за предају планова за конструисање нуклеарне бомбе СССР-у. Купер је слику купио почетком ‘70-их за 2.500 долара, када Ворхол још није био посебно познат: попустио је на захтев своје девојке. А онда је склонио купљену слику и умотао платно. Каже да још не планира да је прода, иако би на томе дефинитивно могао зарадити најмање десет милиона долара. 

8. Власници старе виле у Тулузи су 2014. године у свом поткровљу пронашли слику која је можда припадала Каравађу. Слика је стара 400 година и вероватно је друга верзија дела „Јудита одрубљује главу Холоферну“. Известан број стручњака инсистира на томе да је реч о копији коју је направио следбеник сликара Луи Финсон: у погледу композиције и начину сликања, слика очигледно не досеже ниво ремек-дела Каравађа. Значајно је да је Лувр одбио да купи платно које су хтели да изложе на аукцији, проценивши његову вредност на 100-150 милиона евра. Слика није стигла до отварања аукције јер је купљена приватно за неименовану суму. 

 

CC BY 4.0 / cropped photo/Caravaggio / „Јудита одрубљује главу Холоферну“, око 1598-1599, Каравађо
Милиони међу старудијом – благо из гаража и са тавана /фото/ - Sputnik Србија
„Јудита одрубљује главу Холоферну“, око 1598-1599, Каравађо
9. Седамдесетједногодишњи Пјер ле Генек је 2010. године у својој гаражи „открио“ 271 дело Пабла Пикаса, за којег је својевремено радио као електричар. Друга уметникова супруга Жаклина је предала Пјеру на чување 17 кутија, а неколико месеци касније се вратила по њих, оставивши једну у знак захвалности за услугу. Благо је лежало четрдесет година пре него што је власник одлучио да га распакује. Унутра су били цртежи, скице и литографије које је госпођа Пикасо сакрила јер није желела да оне буду укључене у уметниково наслеђе после његове смрти. Барем је такву верзију саопштио сам електричар. Међутим, Пикасови потомци су оптужили Генека и његову супругу за скривање украдене робе. Парница је трајала десетак година, али је суд 2019. године стао на страну уметникових наследника, а старији пар је добио две године условне казне
© AFP 2022 / BORIS HORVATСупружници Пјер и Даниjел ле Генек
Милиони међу старудијом – благо из гаража и са тавана /фото/ - Sputnik Србија
Супружници Пјер и Даниjел ле Генек
10. Године 2007. једна студенткиња из Берлина је одлучила да темељно усиса кауч који је купила за 150 евра на пијаци. Унутра је била сакривена слика „Припрема за бег у Египат“ непознатог уметника, која је настала између 1605. и 1620. године. Верује се да је анонимни уметник припадао радионици венецијанског сликара Карла Сраченија. На аукцији у Хамбургу за платно је плаћено готово 28 хиљада долара. 
CC BY 4.0 / cropped photo/ Wellcome Library, London / Слика сличне композиције „Припреме за бег у Египат“ Агостина Карача
Милиони међу старудијом – благо из гаража и са тавана /фото/ - Sputnik Србија
Слика сличне композиције „Припреме за бег у Египат“ Агостина Карача
11. Године 2016. Гордон Косгриф из Аризоне, спремајући се за пресељавање, чистио је гаражу. Тачно је знао да међу смећем постоји једно благо: ретки постер кошаркашке екипе „Лос Анђелес лејкерс“. Да би сазнао цену постера, пензионер је позвао проценитеља, али он се заинтересовао за сасвим другу ствар: платно које је скромно стајало у углу. „Да ли је то заиста слика? Ова замрљана?“, слегнуо је власник раменима, одговарајући на питања стручњака. Међутим, стручњак је био сигуран да је то Џексон Полок. Али како је такав раритет завршио код обичног Американца? Трговац уметничким предметима је организовао читаво истраживање које га је коштало неколико десетина хиљада долара. Испоставило се да је бивша власница платна Косгрифова сестра Џенифер која се 40-50-их година кретала у боемским круговима Њујорка. Слика је процењена на 15 милиона. А кошаркашки постер, иначе, коштао је само 300 долара. 

 

Прочитајте и:

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала