Наставља се испитивање друге руске вакцине на добровољцима старијим од 60 година

© Sputnik / Владимир Песня / Уђи у базу фотографијаВакцинация добровольцев против COVID-19 в Москве
Вакцинация добровольцев против COVID-19 в Москве - Sputnik Србија
Пратите нас
Око 50 добровољаца старијих од 60 година у Русији већ је вакцинисано вакцином против новог вируса корона коју је развио Државни научни центар за вирусологију и биотехнологију „Вектор“ Роспотребнадзора у оквиру пострегистрационих испитивања, саопштио је директор центра Ринат Максјутов.
„Пострегистрациона испитивања на 150 добровољаца старијих од 60 година започета су у научном граду Кољцово у Новосибирској области. То је, вероватно, најважнији део испитивања, јер га спроводимо на циљној популацији старијој од 60 година, којој је ова вакцина првенствено потребна... Ова испитивања тренутно су у току, већ је вакцинисано 50 добровољаца старијих од 60 година. Испитивања се настављају“, рекао је Максјутов на онлајн фестивалу „Сајенс бар хопинг“.  

Директор Центра прецизирао је да је вакцина безбедна за старије особе, људе са алергијом и са хроничним болестима.

Према његовим речима „реактогена основа вакцине омогућава да се овај препарат сматра најперспективнијим за накнадне ревакцинације како оних који су прележали ковид 19, тако и оних који су примали друге вакцине“.

Он је истакао да није неопходно да се сви који су прележали ковид 19 вакцинишу против новог вируса корона и да све зависи од нивоа имунитета који се код човека формирао.

„Сама стопа опадања (имунитета) је индивидуална, стога, мислим да је погрешно говорити да ће свима који су преболели ковид једног дана бити потребна вакцинација. Постоје случајеви када се након болести формира имунитет, када ми после шест месеци констатујемо да нема значајних промена. Постоји одређена увереност да ће то бити имунитет који се формирао на дуги низ година“, објаснио је он.

Клиничка испитивања на деци

Максјутов је истакао да би научни центар „Вектор“ у децембру ове године могао да спроведе испитивања вакцине на деци узраста 14-17 година.

Клиничка испитивања на деци спроводиће се у шест фаза са смањивањем узраста, додао је он.

„Прва клиничка испитивања (вакцине спроводиће се на деци) између 14 и 17 година. Ако буду успешна, прећи ће се на следећи узраст – наниже. И тако ће бити спроведено шест клиничких испитивања, док не дођемо до новорођенчади старости до 6 месеци“, прецизирао је Максјутов.

Различите производне платформе

Он је додао да три руске вакцине против вируса корона користе различите производне платформе.

„Три компаније које развијају вакцине у Русији користе фундаментално различите технолошке платформе, узимајући у обзир стечено искуство, које је формирано подацима високе класе, тимова за развој вакцина против других заразних болести... Све ове вакцине користе различите производне плаформе, које практично нису конкуренција једна другој“, констатовао је Максјутов.

Коментаришући цену руских вакцина против вируса корона, Максјутов је објаснио да ће цена вакцина „Спутњик V“ и „Епиваккорона“ бити практично иста.

Максјутов је саопштио да ће вакцина „ЕпиВакКорона“ бити уведена у цивилни промет након 7-8. децембра.

„Прву серију препарата који ће ући у цивилни промет тестираће Министарство здравља, најраније 7-8. децембра. Тренутно, након регистрације вакцине 13. октобра, већ смо произвели 35 хиљада доза вакцине, до краја године биће произведено укупно 50 хиљада доза, од којих је око пет хиљада доза отишло на пострегистрациона клиничка испитивања, а остатак ће бити уведен у цивилни промет. Очекујемо да у децембру уђе у цивилни промет“, прецизирао је он.

У октобру је председник Русије Владимир Путин објавио о регистрацији друге руске вакцине против вируса корона, коју је развио Државни Научни центар „Вектор“, а која је названа „ЕпиВакКорона“. Министарство здравља Русије издало је 18. новембра дозволу центру „Вектор“ за спровођење пострегистрационих испитивања вакцине „ЕпиВакКорона“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала