Паметни телефон изазива зависност сличну пушачкој

CC0 / Pixabay / Мобилни телефони
Мобилни телефони - Sputnik Србија
Пратите нас
Британски истраживачи упоредили су жељу људи да провере обавештење на телефону са зависношћу од цигарета. Током експеримента открили су да испитаници чак ни не памте како и зашто су користили телефон, оцењујући да је овакво понашање озбиљан проблем за људе.

Научници су још раније открили да зависност од гаџета може довести до депресије и стреса.  

Истраживачи Лондонске школе економије и политичких наука открили су да 89 одсто случајева употребе телефона међу корисницима није из објективних разлога, наводи Би-Би-Си.

Аутоматска жеља за проверавањем телефона

Проверавање паметног телефона у већини случајева повезано је са „аутоматском жељом да се користи гаџет“, а не са реакцијом на обавештења са друштвених мрежа и месинџера. Ту жељу истраживачи су упоредили са зависношћу од цигарета.  

„По свему судећи ово се догађа готово аутоматски, баш као када пушач запали нову цигарету“, наводи се у истраживању.

За учешће у експерименту је изабрано 37 људи средњих година који живе у Великој Британији, Француској и Немачкој, а камере су снимале њихов свакодневни живот.

Америчке мреже имају алтернативу. - Sputnik Србија
Милиони андроида ускоро у великом проблему: Да ли је и ваш међу њима?

Укупно је забележено око 1.100 интеракција са телефоном. Контролна група је најчешће користила паметне телефоне за проверу „Воцапа“ и закључаног екрана за обавештења, а после њих највише су коришћени „Инстаграм“ и „Фејсбук“. Људи су најмање проверавали електронску пошту и одговарали на позиве.  

Поред тога, истраживачи су истакли да су корисници мање времена проводили на телефону док су разговарали са другим људима. Паметни телефон су најчешће користили код куће и у јавном превозу.  

Несвесно коришћење

Неки од учесника експеримента су били изненађени тиме што нису чак ни примећивали како су користили овај уређај.  

„Нисам себе сматрао особом која је зависна од телефона. Међутим, био сам јако изненађен када сам схватио да се ни не сећам да сам узео телефон у руку. Сада сам свестан тога да га користим много чешће него што сам мислио раније“, рекао је један члан контролне групе.

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаИстраживање је показало да у 89 одсто случајева није било објективних разлога за употребу телефона.
Паметни телефон изазива зависност сличну пушачкој - Sputnik Србија
Истраживање је показало да у 89 одсто случајева није било објективних разлога за употребу телефона.

Према речима коаутора истраживања, професора Сади Лахлу, за многе кориснике стална провера екрана паметног телефона је постала неопходна.  

„Ово је озбиљан проблем, посебно за децу. Нисмо у потпуности свесни колико ти уређаји мењају наш начин живота“, рекао је професор.  

Лахлу је такође истакао да је неопходно научити посебне трикове како бисте избегли искушење да непрестано проверавате телефон.  

„Можемо се понашати као каубоји са оружјем када уђу у барове: остављати их напоље. У нашем случају, само искључите уређај“, истакао је професор.  

Професорка на Универзитету „Еџ Хил“ у Великој Британији, Линда Кеј, изјавила је да су потребна још нека истраживања како би се схватило са чиме су повезане тако честе интеракције са паметним телефоном.  

Претходна истраживања су показала да зависност од паметних телефона може довести до депресије и анксиозности.  

Фантомске вибрације кад нема телефона

Тако су прошле године британски научници открили да су многи тинејџери зависни од гаџета. Ако им паметни телефон није при руци, млади људи доживљавају велику анксиозност и стрес. У неким случајевима се чак и одричу других активности како би провели време користећи паметни телефон.  

© Sputnik / Нина Зотина / Уђи у базу фотографијаПаметни телефони се најчешће користе у јавном превозу.
Паметни телефон изазива зависност сличну пушачкој - Sputnik Србија
Паметни телефони се најчешће користе у јавном превозу.

Истраживања из 2018. године су такође открила негативне трендове повезане са честом употребом телефона.  

Наведено је да неки Американци осећају фантомске вибрације са својих телефона, и стално мисле да им је стигло обавештење.  

Поред тога, научници су открили да се, будући да нам паметни телефон одвлаче пажњу, у потпуности искључујемо од извршавања наших тренутних обавеза, што доводи до смањења ефикасности.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала