Руси пронашли замену Кипру - за „златне пасоше“ иду у Португалију

© Sputnik / Александр Вильф / Уђи у базу фотографијаТрамвај у Лисабону
Трамвај у Лисабону - Sputnik Србија
Пратите нас
Руси су пронашли замену за Кипар након што су власти острва у октобру 2020. године отказале програм „златних пасоша“, према којем је било могуће добити друго држављанство у замену за инвестиције, наводе експерти компаније „Голден бровн груп“. Руси су потражњу за некретнинама наставили у Португалији.

Потражња за некретнинама у Португалији се удвостручила од када је суспендован програм на Кипру, наводе аналитичари. Они су приметили да су потенцијални купци највише заинтересовани за некретнине чије су вредности између 350 и 500 хиљада евра, које се налазе у близини центра града и погодне су за изнајмљивање.

Потражња за некретнинама се објашњава чињеницом да је Португалија једина земља која не намеће строге захтеве потенцијалним грађанима. Ово се односи и на време боравка у земљи и знање језика.

Активност на тржишту се повећала и због могућих промена услова инвестиционог програма. Претпоставља се да ће од 2021. године бити немогуће купити некретнине за добијање „златних пасоша” у Лисабону и Порту, па ће се према томе повећати потражња за некретнинама у другим градовима Португалије.
Застава Кипра - Sputnik Србија
Кипар укинуо издавање „златних пасоша“

„Сада не постоје алтернативе за Кипар у погледу односа цене и квалитета. Малта, која је била популарна код страних инвеститора, укључујући Русију, пооштрава услове за издавање пасоша и њихове трошкове. Зато је Португалија сада једина адекватна дестинација за стране инвеститоре који желе да добију други пасош у догледно време“, објаснила је извршна директорка компаније „Голден бровн груп“ Татјана Бурлаковскаја.

Руси су пожурили да оформе „златне пасоше“ Кипра у замену за инвестиције у октобру 2020. године. Тада су аналитичари на тржишту забележили потражњу за становима у вредности до два милиона евра.

Програм је требало да буде на снази до 1. новембра 2020. године, али су министри финансија и унутрашњих послова Кипра иницирали суспензију програма неколико недеља раније јер је примећено да странци врше бројне злоупотребе.
Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала