Стрељање, вешање и електрична столица: Америка мења правила за смртну казну

© Flickr / Fraser MummeryВешање илустрација
Вешање илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Америчко министарство правде изменило је протоколе извршења, омогућивши да се федерални осуђеници на смрт убијају и на друге начине осим смртоносног убризгавања, што би потенцијално могло укључивати удисање азотног гаса, стрељачке водове, па чак и вешања.

Према правилу које је у петак објављено у Савезном регистру, америчка влада би сада могла да користи „било који други начин прописан законом државе у којој је изречена казна“ за извршење егзекуција.

Листа ових „других начина“ извршења смртне казне у америчким државама није дугачка, али би могла бити изненађујућа за оне који нису упознати са америчким погубљењима.

Методи погубљења који се користе широм САД

У Сједињеним Државама смртна казна дозвољена је у 28 од 50 држава, а смртоносно убризгавање је најчешћи метод који се примењује.

Државе Флорида, Вирџинија и Кентаки и даље користе ударе струјом, где се осуђени „пржи“ на електричној столици, као у „Зеленој миљи“ Стивена Кинга. Још неколико држава, попут Арканзаса и Оклахоме могу се послужити овом методом као алтернативом ако се утврди да су друге незаконите или недоступне.

Удисање отровног гаса као извршног средства дозвољено је у седам држава, а Алабама је последња која користи ову методу гушења починилаца. У држави Вашингтон осуђени затвореници могу да одлуче да буду погубљени вешањем, док су стрељачки водови и даље користе као мера у Мисисипију, Оклахоми и Јути, наводи Информациони центар за смртне казне.

У неким државама које практикују различите алтернативе погубљења, а злочинци осуђени на смрт могу да бирају како ће „напустити овај свет“.

Крај дугогодишње паузе

У јулу је америчко Министарство правде поново извршило смртну казну први пут од 2003. године, погубивши тројицу савезних затвореника. Још петоро их је усмрћено између августа и новембра. Последња особа која је убијена био је Орландо Хол, који је оптужен за отмицу, силовање и убиство шеснаестогодишње Лизе Рен још 1994. године.

Сви осуђеници су усмрћени смртоносном инјекцијом пентобарбитала, али би се та супстанца убудуће могла тешко набављати а и била би скупа.

Повратак савезне смртне казне наишао је на талас осуда Демократске странке, јер су америчке савезне власти 2020. године погубиле више људи него током претходних 50 година. Министарство правде заказало је још пет погубљења пре инаугурације новог председника САД у јануару.

Најављена измена протокола извршења ступиће на снагу 24. децембра, али још није познато да ли ће савезна влада извршити неко од заказаних погубљења неком другом методом осим смртоносног убода.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала