Хапшења, хици упозорења и сузавац: Полиција растерује демонстранте у Минску /видео/

© Sputnik / Виктор Толочко / Уђи у базу фотографијаБелоруска полиција приводи учеснике протеста у Минску
Белоруска полиција приводи учеснике протеста у Минску - Sputnik Србија
Пратите нас
Белоруске снаге безбедности покушавају да спрече одржавање локалних протестних маршева опозиције у различитим подручјима Минска, саопштили су очевици Спутњику. Како су пренели локални медији, полиција је почела да хапси демонстранте, употребила је сузавац и пуцала у ваздух како би их растерала.

У складу са плановима организатора недељне акције, требало је да се демонстранти окупе у групаама у својим двориштима и придруже се заједничкој колони. Према речима очевидаца, снаге безбедности проверавају дворишта стамбених зграда у микрорејону Уручје, где су претходно пресекле марш неколико стотина присталица опозиције.

Опозиција је за данас испланирала такозвани „Марш суседа“ у „дворишном формату“. Предвиђено је окупљање учесника протестне шетње у различитим деловим града. У међувремену, појачане су мере безбедности у центру Минска, снаге безбедности преузеле су контролу над главним трговима, полиција патролира улицама, окупљене су војна и специјална техника.

У току су привођења у неким местима – између осталог, код метро станице „Пушкинска“ и микрорејону Лошица.

Акција протеста одвија се и у Боровљанима, предграђу белоруске престонице, у којем је, према навођењу портала tut.by, полиција употребила сузавац против демонстраната и пуцала у ваздух.

Према подацима центра за заштиту људских права „Пролеће“, који власти нису регистровале, у земљи је већ приведено најмање 107 особа.

Полиција за сада не коментарише саопштења локалних медија о броју ухапшених на протестима, употреби сузавца и испаљивању хица упозорења.

Подсетимо, масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора на којима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала