Вулкани се пробудили у Азији: Пепео се шири Камчатком и Индонезијом /видео/

Пратите нас
Највећи евроазијски вулкан Кључевској, који се налази на далеком истоку Русије, избацио је пепео на висину од шест километара изнад нивоа мора, саопштило је регионално седиште Министарства за ванредне ситуације. Истовремено, пробудио је и вулкан Левотоло на индонежанском острву Лембата.

Како је саопштено, узимајући у обзир правац ветра, пепео се шири у североисточном смеру од вулкана.

Додаје се да је вулкану и даље додељен „наранџасти“ код ваздушне опасности. Кретање ваздушног саобраћаја је обустављено у вулканском подручју.

Раније је прес-служба Института за вулканологију и сеизмологију Далекоисточног одсека Руске академије наука пренела да је ерупција тог вулкана настављена почетком октобра ове године након двомесечне паузе. Пре тога, вулкан је био активан од новембра 2019. до јула 2020. године.

Иначе, Кључевскаја Сопка (Кључевској), чија висина износи 4.800 метара, највиши је активни вулкан у Евроазији. Старост вулкана процењује се на седам хиљада година и налази се на Камчатки.

Вулкан Левотоло на индонежанском острву је избацио пепео на висину од 500 метара.

Власти препоручују становницима да се не приближавају вулкану на удаљености мањој од два километра, јер је ово подручје опасно. За сада нема информација о повређенима.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала