Будућа стратешка једначина Москве и Вашингтона треба да укључује нуклеарно и ненуклеарно оружје

© AFP 2023 / US AIR FORCE / HOЛансирање америчке балистичке ракете средњег домета са војне базе Ванденбег
Лансирање америчке балистичке ракете средњег домета са војне базе Ванденбег - Sputnik Србија
Пратите нас
Будућа руско-америчка једначина на пољу стратешке стабилности требало би да укључује нуклеарно и ненуклеарно оружје, изјавио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.

„Русија је током стратешког дијалога са Сједињеним Америчким Државама представила своје предлоге о томе како би могли да изгледају будући споразуми у области контроле наоружања. Њихова основна идеја је да се развије нова стратешка једначина, узимајући у обзир све факторе који утичу на стратешку стабилност, укључујући нове врсте оружја, перспективне технологије, као и нову политичку реалност“, рекао је Рјабков на конференцији „Дијалог Форт Рос“.

Заменик министра је додао да Русија жели да „ова једначина покрива не само класично стратешко оружје, као што су интерконтиненталне балистичке ракете, подморничке балистичке ракете и стратешки бомбардери, већ и сво нуклеарно и ненуклеарно оружје способно за решавање стратешких задатака“.

Према његовим речима, посебну пажњу треба обратити на средства која се могу користити за наношење првог удара са циљем слабљења потенцијала одвраћања друге стране.

„С тим у вези, предложили смо да се идентификује оружје које угрожава националну територију сваке земље, узимајући у обзир квантитативне и квалитативне показатеље односа снага између Русије и њених савезника, с једне стране, и Сједињених Америчких Држава и њихових савезника, с друге стране, узимајући у обзир и нуклеарно и конвенционално оружје, као и специфичности његовог распоређивања“, објаснио је Рјабков.

Он је нагласио да је Русија спремна да утврди квантитативна ограничења за распоређене нуклеарне бојеве главе које могу да досегну националне територије обе стране, као и квантитативна и географска ограничења распоређивања система ПРО.

Поглед на Спаску кулу и зидине Кремља у Москви - Sputnik Србија
Кремљ: Путинова изјава ─ наставак политике деескалације
Дипломата је рекао и да се Русија нада да ће Сједињене Америчке Државе престати да распоређују нуклеарно оружје на територији својих не-нуклеарних савезника и да то доноси нове ризике, води дестабилизацији и крши одредбе Споразума о неширењу нуклеарног оружја.  

Он је нагласио да Русија и Сједињене Америчке Државе треба да воде дијалог о противракетној одбрани, јер је то једно од кључних питања у обезбеђивању стратешке стабилности.  

„Не можемо тек тако да побегнемо од ове теме (ПРО), она захтева озбиљну расправу, јер постоји директна веза између офанзивног и одбрамбеног оружја. Ова међузависност постаје још важнија, јер противракетна одбрана показује способност пресретања стратешких ракета, а стратешке ракете су основни елемент нуклеарног обуздавања“.

Позив на придруживање мораторијуму на распоређивање ракета

Америчко размишљање у области нуклеарног оружја вратило се на параметре од пре 50 година, „када је употреба нуклеарног оружја била практична и прихватљива политичка опција“, што изазива озбиљну забринутост, приметио је Рјабков.

Дипломата је навео и да Русија позива САД и њихове савезнике да се придруже мораторијуму на размештање ракета средњег и кратког домета који је раније предложила Москва.

„Једна од актуелних забринутости тиче се тога да више немамо споразум о смањењу ракета средњег и кратког домета. Русија сматра да је време да се прекине непродуктивна и бескорисна игра међусобних оптужби у томе ко је допринео распаду овог споразума, и да се учине сви могући напори како би се избегла трка у наоружању у периоду након Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета“, истакао је заменик министра.

Лансирање ракете-носача Протон М са космодрома Бајконур - Sputnik Србија
Русија о споразуму СТАРТ 3: Не тражимо привилегије, али ни не пристајемо на уступке

Он је додао да се Русија обавезала да неће распоређивати овакве ракете у региону у којем се неће појавити такви амерички системи.

„Позивамо Сједињене Америчке Државе и њихове савезнике да прогласе аналоган мораторијум“, рекао је Рјабков.

Могућности билатералних споразума

Москва је уверена да могућности билатералних споразума са Вашингтоном још увек нису исцрпљене.

„У тренутним околностима важно је одржавати отворене канале комуникације. Драго нам је што је после дуге паузе ове године, коначно настављен конструктивни дијалог са Сједињеним Америчким Државама“, закључио је он.

Председник Русије Владимир Путин најавио је раније спремност да се у европском делу земље не распоређују ракете 9М729, које Вашингтон криви за нарушавање Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета. Он је упозорио да је то могуће само под условом узајамних корака земаља НАТО-а.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала