Дачић за Спутњик открива планове за изборе: Најбоље да власт има једног кандидата /видео/

© Sputnik / Дејан СимићПредседник Скупштине Србије Ивица Дачић
Председник Скупштине Србије Ивица Дачић - Sputnik Србија
Пратите нас
Предлажем да 2022. године владајућа коалиција има једног председничког кандидата и кад то кажем, уопште не полазим од личног, већ говорим стратешки.

Ово за Спутњик каже председник Скупштине Србије и Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић, поводом планова његове партије за излазак на изборе 2022. године.

„Па је л‘ неки мисле да треба да кажем да имамо два кандидата? Ваљда је за све боље да имамо једног“, каже нам Дачић поводом спекулација да би власт могла и у више колона на председничке и парламентарне изборе.

„Кад неко реагује на оно што говорим о потреби стратешког размишљања за наредне изборе, замолио бих да се људи мало издигну изнад страначких интереса. То говорим и за моје људе у СПС-у и за све друге, који веома често на прву лопту реагују доста негативно на све оно што говорим, па испадне као да се плашим како ће СПС проћи на изборима, па да зато то предлажем“, тврди Дачић.

Један кандидат и једна листа

Поводом могућих различитих тактика уколико део опозиције опет буде бојкотовао изборе, Дачић нам каже: 

„У овим тренуцима опште конфузије не можемо да се питамо да ли ће неко учествовати или неће на изборима, него правимо пројекције на основу полазишта да ће све странке учествовати. То подразумева стратешко промишљање, да ли је потребно укрупњавање на политичкој сцени владајуће коалиције, или ћемо сви ићи самостално.“

Наш саговорник додаје да стратегија подразумева једног заједничког председничког кандидата, заједничку листу за градске и заједничку листу за парламентарне изборе.

Упитан да ли се плаши да ће његово бирачко тело то да одбије, Дачић каже да ако постоји стратешки договор, бирачи ће га свакако прихватити:

„Шта значи стратешки договор? Да то није гласање за СНС или за Вучића, него је то део опште политике коју води моја партија. И да је то гласање и за СПС и за Ивицу Дачића. Ја то говорим управо због тога што сматрам да је ваљда битно да се сакупе сви гласови на тој политичкој страни, а не да се они расипају.“

Он истиче да када је реч о будућности у смислу избора најављених за 2022. годину, његова партија заједно са СНС-ом мора озбиљно да размотри све изазове који их чекају. Једно су изазови за државу и народ, а друго избори који нас очекују, каже Дачић, додајући да су председнички и градски сигурни, а највероватније и парламентарни.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала