„Дара из Јасеновца“ српски кандидат за Оскара

© Фото : Промо/МЦФФилм „Дара из Јасеновца“ Предрага Гаге Антонијевића
Филм „Дара из Јасеновца“ Предрага Гаге Антонијевића - Sputnik Србија
Пратите нас
Филм  „Дара из Јасеновца“ редитеља Предрага Антонијевића српски је кандидат за 93. награду „Оскар” Америчке академије филмске уметности и науке, у категорији за најбољи међународни филм (Интернатионал Феатуре Филм Аwард), саопштио је данас Филмски центар Србије.

Одлуку је донела комисија у саставу Добривоје Танасијевић - Дан Тана (члан Америчке академије филмске уметности и науке, члан комисије по предлогу ФЦС-а), Мирослав Лекић (испред Удружења филмских уметника Србије), др Ивана Кроња и Тања Бошковић (по предлогу АФУН-а), Сандра Перовић (испред Управног одбора ФЦС-а), Дара Џокић (испред Удружења филмских глумаца Србије) и Дејан Луткић (по предлогу ФЦС-а).

У образложењу комисије је наведено да је изабрани филм „Дара из Јасеновца“ емотивно снажна драма која се бави историјском траумом нудећи пре свега поштовање према жртвама.

Тема је изузетно значајна, болна и трауматична, при чему је филм избегао замку да се поново пробуде авети прошлости јер није стављен у политички дискурс. Трагичне околности нису предочене у контексту општег злочина, већ је трагедија персонализована. Злочин има своје име и презиме, тако да се филм не бави бројкама и општим местима, већ појединачним судбинама, стварајући на тај начин веома сугестивну слику трагедије која се догодила. Била је потребна велика храброст целокупне ауторске екипе да се прихвати тако деликатне теме”, наведено је у образложењу одлуке комисије.

Чланови комисије су истакли висок уметнички квалитет филма, врсну режију, бритак сценарио, фотографију која доприноси визуелној поетици филма, музику, сценографију и костим, као и експресивну глуму постигнуту у овом „ансамбл филму” (нарочито када је реч о женским ликовима).

„Кроз судбину читавих породица, приказана је снага воље малог човека, као и огромна љубав и човечност у околностима које су тешко замисливе. Ценећи пре свега квалитет филма, а имајући у виду и значај теме којом се бави, комисија са великим задовољством бира филм ‘Дара из Јасеновца’  као српског  кандидата за награду ‘Оскар’", стоји у образложењу.

Оцена чланова комисије је и да је пред њима била „изузетно квалитетна, жанровски разнолика филмска понуда”.

Поред „Даре из Јасеновца” на конкурс су стигли и филмови „Отац” Срдана Голубовића, „Име народа” Дарка Бајића, „Викенд са ћалетом” Мирослава Момчиловића, „Мој јутарњи смех” Марка Ђорђевића, „Пијавице” Драгана Маринковића, „Реална прича” Гордана Кичића. Продуценти филма „Викенд са ћалетом” у међувремену су, како су пренели медији, повукли филм.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала