„Древна Сикстинска капела“ у срцу амазонских прашума

CC0 / Pixabay / Амазонска прашума
Амазонска прашума - Sputnik Србија
Пратите нас
У амазонској прашуми откривена је стена прекривена уметничким приказима животиња и људи, за које се верује да су стари 12.500 година.

Зид има дужину од око десет километара и археолози су га, због богатства цртежа, већ назвали „Древном Сикстинском капелом“.

Цртежи су старији од 12.000 година а истраживање је дело тима британских и колумбијских археолога који је финансирао Европски истраживачки савет.

Сахара - Sputnik Србија
Шта крију тајне планина Тадрарт Акакус у Сахари

Фасцинантни цртежи откривени су на територији националног парка „Чирибикете“ у Колумбији.

На сликама се виде људске фигуре, ту су и отисци дланова, али и прикази мастодонта, изумрле животиње из породице слонова.

Верује се да су ове слике, које пружају увид у древну цивилизацију која је сада изгубљена, створили неки од првих људи који су стигли до предела Амазоније.

Археолог и истраживач Ела Ал Шамахи, рекла је да је нови археолошки локалитет више него узбудљив и да још није добио званично име.

„Говоримо о хиљадама слика. Док их гледате, емоције само бујају. Биће потребне генерације истраживача да их анализирају“, рекао је вођа тима професор археологије Хозе Ириалт.

Не зна се тачно која је заједница аутор ових уметничких дела, али се сматра да су у питању преци племена Јаномами или Кајапо, пренео је РТС.

Фотографије чудесних цртежа можете погледати овде.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала