Кривокапић: Нова влада затиче стање „спржене земље“

© Sputnik / Небојша ПоповићАлекса Бечић, Здравко Кривокапић и Дритан Абазовић
Алекса Бечић, Здравко Кривокапић и Дритан Абазовић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Мандатар Здравко Кривокапић доставио је данас Скупштини Црне Горе Предлог програма нове владе, који ће представити на седници парламента у среду, 2. децембра.

У експозеу који има 51 страну, Кривокапић поручује да је основна тежња нове владе да буде влада свих, односно влада народа, јер нам је, како каже, грађанин на првом месту и „желимо да служимо нашим грађанима, домаћински и одговорно – за просперитет нашег друштва у целини“.

Оцењујући стање које нова влада затиче, Кривокапић каже да се с правом може назвати „својеврсним државним ударом“, преноси Танјуг.

„Ситуација у јавним финансијама је озбиљна, административни апарат прегломазан и неефикасан, епидемиолошка ситуација изазвана вирусом ковид 19 је изван контроле, здравствени систем је надомак колапса, док је медицинско особље на ивици издржљивости, регуларност образовног процеса је под знаком питања, незапосленост сваким даном расте усед снажне економске рецесије, а грађани су одавно изгубили поверење у институције“, навео је Кривокапић.

Криза је, истиче, велика.

„Одлазећа власт је применила и спроводи сценарио спржене земље како би нам додатно отежала посао, али то нас није поколебало и свесни смо да се постојећа криза може превазићи искључиво реформама, постепеним и домаћинским управљањем, знањем и перманентним радом на јачању економије и унапређивању владавине права“, навео је Кривокапић.

Приоритет нове владе 

Као приоритет нове владе истакао је борбу против корупције и криминала, правду и равноправност, добросуседски односе са земљама окружења, обезбеђење фер услова на изборима, смањење трошкова у области јавне потрошње, као и стварање поверења јавности и потпуну транспарентност рада државне администрације.

Међу приоритетима су подстицање прерађивачке индустрије, производње хране, ИТ сектора, туризма и свих акција економског развоја „оног који је одржив и инклузиван, базиран на иновацијама и знању“.

„Усмеравање капиталних инвестиција у стратешке приоритете Црне Горе - пре свега у енергетску и саобраћајну инфраструктуру. Унапређење корпоративног управљања у државним предузећима и њихову деполитизацију, промовисање хумане дуалне економије, ослоњене на породична газдинства у секторима попут пољопривреде, мини индустрије, дрвопрераде, туризма“, наводи се у експозеу.

Приоритети су и мере економског опоравка и подршке опоравку привреде након пандемије вируса корона, здрава животна средина, доступност информација и осуда свих злоупотреба пред судом јавности, слободу говора и заштита личног достојанства, елиминисање свих облика дискриминације, слобода вероисповести и слобода медија, сарадња са цивилним друштвом, доследно спровођење реформи у циљу демократизације одбрамбеног система са посебним фокусом на деполитизацију, враћање угледа и интегритета институцијама система националне безбедности...

„Здравство посвећено пацијенту и усмерено на борбу са свим здравственим изазовима, мере социјалне заштите и заштиту рањивих, образовање фокусирано на креативност и препознавање талената, култура која се заснива на његовању традиције“, наводи се у експозеу мандатар.

Поручио је и да је опредељење нове владе да предано и одговорно приступи бројним изазовима и проблемима, не са циљем да влада, него да служи и унапређује.

„Зато смењивост сматрамо приликом за бољи избор. Трудићемо се да увек видимо оно што је најбоље, да делујемо добронамерно, да би резултат довео до решења која ће свима нама на најбољи начин обезбедити просперитет, видљив напредак и квалитет живота на нивоу европских стандарда“, навео је Кривокапић, који је у петак, 27. новембра, представио састав нове владе.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала