Нова молдавска председница: Непоштен дуг Русији за гас

© AFP 2023 / Daniel MihailescuМолдавска застава испод Тријумфалне капије у Кишињеву
Молдавска застава испод Тријумфалне капије у Кишињеву - Sputnik Србија
Пратите нас
Кишињев неће признавати дуг према Москви за гас који су користили потрошачи на левој обали Дњестра, која није под контролом молдавске стране, а на којој се налази самопроглашена Придњесторовска Молдавска Република, изјавила је новоизабрана председница Маја Санду.

„На левој обали нисмо платили гас и дуг је тамо изузетно велики. И наравно, не треба очекивати од нас на десној обали да ћемо моћи да платимо. То је непоштено и неправедно“, изјавила је политичарка у интервјуу за „РБК“.

Она је истакла да Молдавија на десној обали Дњестра готово да нема дуговања према „Гаспрому“, јер ће молдавска страна „плаћати и плаћала је свих ових година“.

Молдавска председница је то питање назвала великим проблемом који треба решити. Према њеним речима, сада је укупан износ дуга око 7,5 милијарди долара.

Истовремено, представништво Албаније у ОЕБС-у саопштило је да није добило никакву понуду од Молдавије да руске мировњаке у Придњестровљу замени цивилним посматрачима под покровитељством те организације.

Санду је раније у интервјуу за украјински лист „Европска правда“ рекла да Молдавија никада неће признати дуг Русији за гас.

Претходно је новоизабрана председница саопштила на конференцији за штампу да руски мировњаци треба да напусте Придњестровље и предложила да их замене цивилни посматрачи, под окриљем ОЕБС-а. С тим у вези, добро информисани неименовани извор саопштио је Спутњику да питање замене руских мировњака у Придњестровљу на цивилне посматраче није ни у међународној нити у билатералној агенди Русије и Молдавије.

Подсетимо, мировњаци обављају службу на 15 контролних пунктова, који се налазе на кључним деоницама зоне безбедности. Поред тога, они чувају складишта са 20.000 тона муниције које је ту пребачено након повлачења совјетских снага из европских држава.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала