Русија оптужила Немачку за нарушавање Конвенције о забрани хемијског оружја

© East News / Peter DejongОЗХО- Организација за заштиту хемијског оружја
ОЗХО- Организација за заштиту хемијског оружја - Sputnik Србија
Пратите нас
Немачка је прешла на директно повређивање Конвенције о забрани хемијског оружја, одбивши да сарађује са Русијом у вези са инцидентом са Алексејем Наваљним, наводи се у изјави руске делегације пред отварање 25. заседања Конференције држава-чланица Организације о забрани хемијског оружја (ОЗХО).
„Немачка влада одмах је почела да се активно супротставља истрази ситуације око Наваљног спроведеној у Русији, спречавајући утврђивање истине“, наводи се у изјави.

Према речима чланова делегације, о одбијању сарадње са Москвом говори и игнорисање или „празни одговори“ на пет захтева руског Генералног тужилаштва упућених у складу са Европском конвенцијом о узајамној правној помоћи у кривичним случајевима и два додатна протокола уз њу.

„Како се другачије може квалификовати неспремност Немачке да испуни своје обавезе према члановима VII и IX Конвенције, где је јасно прописано да државе-чланице једна другој морају да пруже правну помоћ и предузму мере за разјашњавање нејасних питања путем консултација и размене информација?“, подсећа се у изјави.

Лидер руске опозиције Алексеј Наваљни - Sputnik Србија
Немачка предаје Русији податке о Наваљном тек кад Москва покрене истрагу

Уочи почетка 25. конференције, 56 од 193 државе-чланице Организације за забрану хемијског оружја потписало је изјаву према којој је Наваљни био изложен нервном агенсу из групе „Новичок“. Међу онима који су се сложили са овом изјавом су земље Европске уније, Сједињене Америчке Државе, Аустралија, Канада, Јапан, Швајцарска, Украјина, Грузија, Перу и друге.

Случај Наваљни

Наваљном је 20. августа позлило на лету из Томска у Москву. Авион је хитно слетео у Омску. Опозициони лидер превезен је у болницу, где је пао у кому. Лекари болнице у Омску саопштили су да му је здравствено стање стабилно и да, према резултатима обављених испитивања, код Наваљног нису пронађени знаци тровања, можданог удара, инфаркта, инфекција, нити вируса корона.

Међутим, руски блогер је 22. августа из Омска пребачен на клинику у Берлину на захтев његове супруге.

Немачка влада је 2. септембра, позивајући се на лабораторију Бундесвера, саопштила да је руски опозиционар Алексеј Наваљни отрован супстанцом из групе хемијских бојних отрова „Новичок“. Наваљни је 7. септембра изведен из коме и скинут са респиратора.​ Наваљни је пуштен из болнице 22. септембра.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала