Запад коначно почео да примећује ефикасност руске вакцине „Спутњик V“

© Sputnik / Viktor Tolochko / Уђи у базу фотографијаВакцина "Спутњик V"
Вакцина Спутњик V - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Након више месеци потпуног ћутања о руској вакцини на Западу, прошле недеље је постигнут одлучујући успех: ефикасност руске вакцине је више пута потврђена у научним и медицинским установама различитих земаља, а вест о томе је постала једна од главних у медијима.

Ово је пробој у погледу информационе компоненте, рекао је Кирил Дмитриев, извршни директор Руског фонда за директна улагања (РФПИ).

„То је због четири кључна фактора. Први је тај што смо саопштили да је вакцина високо ефикасносна, изнад 95 одсто, што је много више од ефикасности, на пример, вакцине 'Астра зенека', која износи 62 одсто. Други је тај што смо дали много нижу цену него америчке вакцине, а такође и чињеница да се наша вакцина може транспортовати на температури од +2 до +8 степени и да је наша вакцина безбедна јер је заснована на хуманом аденовирусу. И то су четири важне поруке које свет почиње да разуме, то су предности руске вакцине“, рекао је извршни директор РФПИ.

Интересовање Европљана за руски развој вакцине је потпуно практичан, и то упркос чињеници да фармаколошки гиганти Европске уније раде на сопственом развоју. Европска агенција за лекове, која одлучује о пријему лекова на тржиште ЕУ, започела је преговоре са произвођачем руске вакцине.

У међувремену, Мађарска је већ добила узорке вакцине „Спутњик V“ и жели да је производи у својој земљи за своје тржиште. Москву је посетила и делегација француског Комитета за борбу против вируса корона. Сарадња је договорена на председничком нивоу: Владимир Путин и Емануел Макрон деле мишљење да се против пандемије треба борити заједничким снагама.

„Французи су заинтересовани за руску вакцину јер је направљена уз помоћ потпуно нове технологија која је врло перспективна. Ово је такозвана векторска вакцина. Она је створена на аденовирусној платформи, односно, вирус у вакцини није способан за размножавање и не представља никакву претњу по човека“, рекао је професор Универзитета у Стразбуру Стефан Гајет.

Више од 50 земаља је показало интересовање за вакцину. Постигнути су договори са Бразилом и Кином, а најближи почетку производње „Спутњик V“ су Индијци који намеравају да произведу 100 милиона доза вакцине годишње.

„Одабрали смо 'Спутњик V' јер америчка вакцина 'Фајзер' захтева чување на -70 степени. Поред тога, 'Спутњик V' садржи аденовирус, односно ослабљени вирус, и то нам се чини безбеднијим“, објаснио је индијски микробиолог Дебкисхор Гупта.
© Фото : РФПИ и Центр имени Гамалеи / Уђи у базу фотографијаСигурност гарантује сама метода: мали фрагмент коронавируса се ставља у аденовирус који је генетски модификован и није способан за размножавање. На тај начин инфекција се не развија, већ се стварају антитела.
Запад коначно почео да примећује ефикасност руске вакцине „Спутњик V“ - Sputnik Србија
Сигурност гарантује сама метода: мали фрагмент коронавируса се ставља у аденовирус који је генетски модификован и није способан за размножавање. На тај начин инфекција се не развија, већ се стварају антитела.

Наиме, сигурност гарантује сама метода: мали фрагмент коронавируса се ставља у аденовирус који је генетски модификован и није способан за размножавање. На тај начин инфекција се не развија, већ се стварају антитела.

Цена „Спутњика V“ је такође важан аргумент. Вакцине које се производе у Немачкој и САД ће бити за два до три пута скупље од руске вакцине за стране купце. Вредност руске вакцине се процењује на око 20 долара за две неопходне инјекције.

У том контексту, протекционизам европских званичника који закључују уговоре о испоруци вакцина са англо-шведском компанијом „Астра зенека“ не делује баш мотивисано. Али фразом „велики скандал“ британски медији су описали нешто друго. У питању је недовољна ефикасност те вакцине која је створена на основу аденовирусних вектора мајмуна. Једноставно последице утицаја таквог вируса на човека нису проучене и не може се гарантовати безбедност те вакцине.

„Астра зенека“ се осигурала на овај начин: према наводима белгијског издања DHnet, „проблем је у томе што се фармаколошки гигант оградио и тако добио имунитет од било каквих правних санкција у случају да употреба вакцине на крају произведе негативне нежељене ефекте“.

Бриселски званичници су одлучили да купују лек за земље ЕУ, упркос изреченим сумњама које се односе на фалсификовање испитивања добровољаца: научници из Оксфорда, који раде заједно са „Астра зенека“, приметили су благе нежељене ефекте, а током истраге се испоставило да су добровољци добијали само дозу вакцине упола мању од неопходне, и поред тога међу добровољцима није било старијих људи. Због тога је ефикасност вакцине почела да изгледа пристојно — на нивоу од 90 одсто.

Саветник председника САД за вакцине Монсеф Слави у интервјуу за „Блумберг“ значајно је изменио ову цифру. Он је рекао новинарима да се режим дозирања, у којем су добровољци прво добијали половину дозе, а затим и пуну дозу, користио за групу не старију од 55 година. Међутим, у групи у којој су добровољци добили две пуне дозе и где се показало да је вакцина ефикасна 62 одсто, било је људи старијих од овог узраста.

Ефикасност од 62 одсто је критично ниска у поређењу са ефикасношћу „Спутњика V“ од 95 одсто. Али велики новац је у игри и највеће западне фармаколошке компаније се боре за њега најбоље што могу. Британски „Фајненшел тајмс“ је израчунао: реч је о 10 милијарди долара годишње, величина тржишта вакцине против ковида-19 је једнака годишњем приходу од продаје укупно 10 најпопуларнијих лекова на свету! Све изгледа као да су европски званичници, више него за победу над ковидом 19, заинтересовани за очување тренутног тржишног удела западних фармаколошких гиганата.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала