Због „црног петка“ чека нас тешка недеља

© Sputnik / Бојана СтојадиновићРед испред новоотворене продавнице у ТЦ Галерија Београд
Ред испред новоотворене продавнице у ТЦ Галерија Београд - Sputnik Србија
Пратите нас
Епидемиолог Бранислав Тиодоровић оцењује да ћемо ове недеље имати тешку епидемиолошку ситуацију јер ће, како је указао, гужве које су се догодиле за „црни петак“ и са других окупљања сигурно за једно пет до седам дана дати резултат у виду броја позитивних и оболелих.

„Само под условом да мере буду поштоване и да се свако понаша одговорно, имаћемо заравњење криве до 10. децембра, да би тамо до Нове године могли да очекујемо опадање и смиривање“, рекао је Тиодоровић, који је и члан Кризног штаба.

Он је за „Блиц“ изјавио да је епидемија вируса корона неупоредива са било којом другом, па чак и са оним великим пандемијама грипа које смо имали.

„Ово је нешто најтеже што је до сада виђено и не само што сам ја видео и што сам могао да упоредим у литератури на основу епидемиолошких и историјских података“, навео је Тиодоровић.

Он је истакао да се здравствени систем херојски бори са проблемом који је нарастао у кратком временском периоду и да сада трпи велики притисак.

„У болницама се практично јури за сваким слободним местом да би се сместио онај ко је инфициран, највећи притисак долази из Београда јер то је град са највише становника, те је логично да има и највише заражених“, казао је Тиодоровић.

Он је поновио да сваки контакт доприноси страховитом повећању заражавања.

„Имамо ситуацију у којој морамо бити свесни да даље одржавање контаката на било који начин, и да ли су то ‘црни петак’, тржни центри или окупљања, журке, доприносе страховитом повећању броју оболелих“, упозорио је Тиодоровић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала