Фигаро о Путину: Човек са геополитичком визијом који уме да чека свој тренутак

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПутин: Обављању дужности председника једном ће доћи крај, свестан сам тога
Путин: Обављању дужности председника једном ће доћи крај, свестан сам тога - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија никад не напушта своје савезнике, чак и ако они крше правила - ово је идеја коју промовише Владимир Путин, пише Фигаро. Док Запад може променити своју политику у зависности од ситуације, оставити на цедилу Гадафија и Курде, Кремљ, напротив, увек ће подржавати Башара Асада.

Како наводи француски лист, Јерменија рачуна на помоћ Русије у конфликту са Азербејџаном. Међутим, као ни са протестима у Белорусији и Киргизији, нити приликом победе прозападног кандидата у Молдавији, Путин није предузимао никакве нагле потезе. Како наводи аутор текста, Русија је „извукла поуку из Украјине“, где је њено мешање било контрапродуктивно.

Сада, према речима француског политиколога Торнике Гордадзе, Русија има мекши, уздржанији приступ према региону.

„Као да су способност и жеља Москве да подржи своје империјалне амбиције пресушиле. Главни циљ Владимира Путина - враћање руских позиција на међународном плану - је постигнута“, наводи експерт.

Осим што су се у околним државама појавиле прозападне снаге, Москва има и спољне конкуренте. Кина покушава да прошири свој утицај у централној Азији, док Азербејџану помаже Турска. Други француски политиколог Жан-Силвестар Монгрење примећује да, без обзира на спорове, Ердоган и Путин се добро разумеју и могу наћи компромис. Са друге стране, Турска за Запад, напротив, представља проблем.

Путин и са Турском и са Западом успева да одржава равнотежу, док је Запад изгубио утицај, осим у Украјини и балтичким државама. Западне државе не подржавају демократске снаге које су се појавиле у Евроазији, док дипломата, са којим је лист разговарао, изразио је наду да ће се све променити доласком у Белу кућу Џоа Бајдена.

О самом Путину се често говори да је одличан тактичар, али лош стратег. Аутор текста се не слаже са тим, јер је он успео да врати Русији положај важног геополитичког играча.

„Руски председник има прецизну геополитичку визију, дугорочну стратегију. Он не жури, али маневрише и игра на различитим пољима: дипломатским, војним, економским…. Када он одлучи да није тренутак, он се не меша“, мишљења је Монтрење. Чекање Русије у Нагорно Карабаху је вратило у регион преко мировних снага.

И у Јерменији и у Белорусији Владимир Путин рачуна на време.

„Он је руководилац старе школе. Ако демократске западне државе зависе од времена и од демонстрације пред друштвом, он води своју делатност по дубини“, закључио је Монтрење.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала