Кривокапић доставио предлог владе: Заокрет од приватних интереса ка бољитку грађана

© AP Photo / Risto BozovicЗдравко Кривокапић
Здравко Кривокапић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У овом тренутку у првом плану будуће владе су економија, борба са ковидом и владавина права, чиме би се направио заокрет од досадашње политике и окренули бисмо се просперитету и бољитку Црне Горе, најавио је мандатар Здравко Кривокапић.

Он је јуче Скупштини доставио предлог програма нове владе, у коме је као приоритете навео и борбу против корупције и криминала, смањење трошкова јавне потрошње, равноправност свих грађана, добросуседске односе са земљама окружења и пријатељске са осталим земљама, стварање поверења у државну администрацију, обезбеђење фер изборних услова.

Такође и доступност информација, елиминисање дискриминације, слободу медија, вероисповести....

Он подсећа на изборну победу 30. августа, наводећи да би његова влада требало da bude прва демократска и да су потпуно свесни да је њихова обавеза „историјска и непоновљива“.

„Главни циљ нове власти је да једном када одемо са ових функција, Црна Гора буде уређенија и богатија него што је то сада“, навео је у документу о коме ће посланици почети расправу 2. децембра а гласати, како је планирано, вероватно 4. децембра.

Неће наметати диктат, бивша власт била усмерена ка богаћењу појединаца

Мандатар је навео да ће на променама за бољитак грађана и друштва радити заједно са Скупштином и да извршна власт, како је казао, неће као до сада наметати дикатат.

Додао је и да за садашње лоше стање кривицу не сносе грађани већ бивша власт, која је била недоследна и чији је политички приступ, како је навео, био усмерен ка интересима и богаћењу појединаца.

„Желим да испуним очекивања свих који су гласали за промене, али и да одагнам страхове и бојазни оних који се промена плаше. Стање које затичемо можемо с правом назвати својеврсним државним ударом – ситуација у јавним финансијама је озбиљна, административни апарат прегломазан и неефикасан, епидемиолошка ситуација изазвана вирусом ковид је изван контроле, здравствени систем је надомак колапса, док је медицинско особље на ивици издржљивости. Регуларност образовног процеса је под знаком питања, незапосленост сваким даном расте услед снажне економске рецесије, а грађани су одавно изгубили поверење у институције”, подсетио је он.

Заједнички циљеви

Мандатар у експозеу подсећа да је са лидерима партија из владајуће коалиције потписао Споразум о приоритетима, али се, како каже, њихови заједнички именитељи препознају и у следећим циљевима:

​„Консолидација јавних финансија уз пресек затеченог стања након преузимања власти, одлучна борба против корупције и организованог криминала и сузбијање сиве економије уз пооштравање казнене политике за кривична дела из ових области, доношење хитних мера и плана за борбу против новог вируса корона у оквирима пандемије ковида 19 са одрживим системом здравствене заштите, темељна реформа изборног законодавства и стварање услова за одржавање првих фер и слободних избора, измене, допуне и ревизија свих дискриминаторних законских и подзаконских аката, са приоритетом доношења у што краћем року измена и допуна Закона о слободи вероисповести“.

Закони о пореклу имовине, лустрацији...

То се поклапа са предлогом споразума који је УРА прошлог месеца упутила носиоцима победничких изборних листа, али који није потписан.

Кривокапић у том контексту најављује и доношење закона о поријеклу имовине, лустрацији, о влади, Скупштини, планирању простора и изградњи објеката, као и спровођење сета мера из области заштите животне средине са циљем брендирања Црне Горе као истинске еколошке државе и ревизију и преиспитивање свих концесионих уговора.

Он је најавио и покретање финансијских истрага о пореклу имовине у свим очигледним случајевима несразмере имовине и прихода.

„Један од незаобилазних потеза нове владе биће укидање НКТ-а, које нема законску основу и политички је креирано тело, те креирање стручног тела у складу са законом, састављеног од здравствених радника и стручних лица”, навео је мандатар.

Најавио је и доношење декларације о трајној забрани изградње малих хидроелектрана, као и измене Закона о енергетици и реформу здравственог система.

Пуном паром у ЕУ

Кривокапић је казао да ће пуним капацитетом наставити преговоре са ЕУ, како би Црна Гора што пре постала њена пуноправна чланица.

Он подсећа на оцене о незаконитом трећем мандату председнице Врховног суда, неизбору врховног тужиоца....

„Криминалном сценом и даље доминирају обрачуни банди и честа убиства која се дешавају и у земљи и у иностранству. Број процесуираних случајева шверца цигарета је и даље недовољан имајући у виду процењени обим шверца из, ка, и преко територије Црне Горе“, оцењује Кривокапић.

Каже и да у протеклом периоду није било никаквог напретка на пољу слободе информисања, да нису решени напади на новинаре.

„Ове године можемо констатовати и нарочита угрожавања слободе изражавања, јер је власт хапсила и судски гонила и новинаре и грађане због испољених ставова на интернет простору и друштвеним мрежама. Извештаји о прекомерној употреби силе од стране полиције и могућој тортури упућују на то да је потребна ефикасна истрага“, наводи се у експозеу.

Састав Кривокапићеве владе је исти, као што је и објавио пре неколико дана, преносе Вијести.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала