Митрополији незаконито обрачунато да плати два милиона евра пореза за свештенике

© Фото : Митрополија црногорско-приморска Митрополија црногорско-приморска СПЦ.
Митрополија црногорско-приморска СПЦ. - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Црногорско Министарство финансија поништило је решење Пореске управе којим се на терет Митрополији црногорско-приморској ставља порески дуг од преко два милиона евра на име пореза и доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за око 60 свештених лица.

Спорним решењем је Митрополији као исплатиоцу прихода, на чији терет се плаћају порези на доходак физичких лица утврђена обавеза плаћања пореза и доприноса за здравствено осигурање на лична примања из самосталне делатности, камата за неплаћене и мање плаћене доприносе за ПИО и здравствено осигурање, као и разлика између утврђених и мање плаћених обавеза за период од 2003. до 2020. године, пише подгорички „Дан“.

Манастир Свете Тројице - Sputnik Србија
Митрополија црногорско-приморска: Вишемилионски дуг измишљен због хајке против Цркве

У одлуци се наводи  да је Митрополија у благовременој жалби навела да нема правног основа да буде странка у поступку за обрачун доприноса за ПИО за свештенике и верске службенике као осигуранике самосталне делатности.

Указали су да је Законом о доприносима за обавезно социјално осигурање прописано да су обвезници доприноса за ПИО свештеници, верски службеници, монаси и монахиње, а не Митрополија.

Истакли су и да су решења могла бити донета само на појединачна имена око 60 свештених лица, а што Пореска управа није урадила, чиме је направљена битна повреда управног поступка јер ниједном лицу није дата могућност да учествује у њему.

Министарство је утврдило да побијено решење није правилно и на закону засновано.

Пуномоћници Митрополије у овом предмету били су свештеници протојереј-ставрофор Велибор Џомић и прото-презвитер Предраг Шћепановић, преноси портал „ЦдМ“.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала