Немачка политичарка: Повећати расходе за одбрану да свет не доспе у руке Русије и Кине

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаНапад на тржни центар у Берлину, 11 повређених
Напад на тржни центар у Берлину, 11 повређених  - Sputnik Србија
Пратите нас
Америка је свету окренула леђа, а вакуум који је настао попуњавају ауторитарне државе. Како свет не би доспео у руке Русије, Кине или Турске, Европа мора озбиљно да се односи према својој улози миротворца, а Бундесвер да повећа расходе за одбрану, сматра копредседница немачких Зелених Аналена Баербок.

„У неким сферама мора се инвестирати више да би оружје радило, а опрема за ноћно осматрање функционисала“, рекла је она, говорећи о проблема са којима се суочава немачка војска.

У случају да њена странка дође на власт она ће, како је рекла, одмах почети разговоре с француским председником Емануелом Макроном о спровођењу војних операција у Европи већег обима.

„То неће бити једноставно. Али, не смемо се понашати као да се ништа не дешава. Европа се већ годинама врти у круг. Трампова администрација је окренула свету леђа а вакуум који је настао попуњавају ауторитарне земље“, оценила је она.

Ако не жели да свет преда у руке Русије, Кине или Турске, Европа мора да се озбиљно односи према својој улози миротворца, додаје Баербек, преноси НТВ.

Такође, она сматра да се на нов начин мора осмислити сарадња са Америком са доласком новог председника Џозефа Бајдена.

Када је реч о приговорима да Немачка не испуњава захтеве НАТО када је реч о увећању расхода за одбрану, она каже да се прво мора говорити о стратешкој реорганизацији, а потом о расходима.

Пре неколико дана, немачка министарка одбране Анегрет Каренбауер је изјавила да Немачка треба да одржава на високом нивоу своје војне расходе како би Европа могла да води дијалог са Русијом „са позиције силе због „очигледне“ војне претње након модернизације руског наоружања.

Изјава је наишла на бурне реакције у Москви.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала