ОЗХО усвојила буџет за 2021. годину, упркос противљењу Русије

© AP Photo / Piroschka van de WouwЗграда Организације за забрану хемијског оружја у Хагу
Зграда Организације за забрану хемијског оружја у Хагу - Sputnik Србија
Пратите нас
Већина чланица Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО) одобрила је буџет Организације за 2021. годину, не узимајући у обзир примедбе Русије и низа других држава.
„Буџет ОЗХО за 2021. годину усвојен је значајном већином гласова. То је јасан сигнал подршке организацији и њеном основном раду“, саопштила је делегација Велике Британије на твитеру.

Стални представник Русије при ОЗХО Александар Шуљгин је током обраћања на 25. конференцији земаља-чланица ОЗХО изјавио да Русија не подржава нацрт буџета Организације за 2021. годину. Како је рекао, Русија се категорички противи наметању финансијских обавеза земљама-чланицама против њихове воље у вези са незаконитом делатношћу механизма атрибуције (могућност именовања кривца).

Према мишљењу руске стране, поједине чланице ОЗХО, игноришући мишљење других делегација, покушају да осигурају своје интересе, настојећи на „омнибус“ верзији финансијског документа, која је неприхватљива за друге.

Шуљгин је истакао да „Русија као одговорна држава није имала намеру да отежава рад ОЗХО“.

„Међутим, ми не можемо да се помиримо са тиме како се последњих година одвија рад у оквиру буџетског процеса. Русија, наравно, схвата значај усвајања програма и буџета Организације. Као и у другим међународним институцијама, залажемо се за приоритет усвајања таквих одлука на основу консензуса. Нажалост морамо да констатујемо да је наша Организација, под притиском мале групе држава, почела да одустаје од те праксе“, констатовао је руски представник.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала