Позитиван сваки други тестиран: Бајина Башта ново жариште

© AP Photo / Matias DelacroixТестирање на вирус корона
Тестирање на вирус корона - Sputnik Србија
Пратите нас
Сваки други тестиран на вирус корона у Бајиној Башти позитиван је на вирус корона и у тој Општини уведена је ванредна ситуација.

В.д. директора Дома здравља др Душица Јовановиђ изјавила је да се број позитивних особа на вирус корона у Бајиној Башти на дневном нивоу креће око 35, што је између 50% и 70% позитивних, а то је како је изјавила, највећи број потврђених случајева од почетка епидемије.

”Само у у протеклих седам дана у периоду од 23. 11. до 30. 11. у ковид амбуланти обављено је 728 прегледа од којих је 416 првих прегледа. Људи се углавном јављају са високом температуром и бронхо пнеумонијом. Тешки облици бронхо пнеумоније се задржавају на болничком лечењу у Ужицу, са средњом тешком клиничком сликом у стационару у Бајиној Башти док се пацијенти са лакшом клиничком сликом лече у кућним условима”, наглашава др Јовановић и додаје да је све ово слика нашег неодговорног понашања, непридржавања епидемиолошких мера на првом месту контаката.

”Људи се окупљају како на славама тако и на неким другим местима из неких других разлога непоштујући физичку дистанцу. У којој мери ћемо ми као здравствени радници то издржати време ће показати”, истиче др Јовановић.

Тренутно се у изолацији налази 208 особа који су или позитивни на ковид или су били у контакту са особама код којих је потврђено присуство инфекције. На болничком лечењу у Ужицу тренутно је 10 пацијената.

Додатни проблем, како је рекла др Јовановић, представља оболело медицинско особље као и троје медицинских радника послатих на испомоћ у ковид болницу у Ужице. Подсетимо, тренутно је седам медицинских радника позитивно на вирус корона, од којих је један лекар.

Због повећаног броја прегледа и свакодневног пораста броја позитивних на Ковид 19, стационар у Дому здравља од 29. новембра је претворен у привремену ковид болницу где је до поднева смештено шесторо ковид пацијената, изјавила је Јовановић.

”Простор гинекологије претворен је у амбуланту где ће се обављати ПЦР тестирање антигенска тестирања градјана, а сама гинекологија је премештена у просторије физикалне медицине”, изјавила је др Јовановић, преноси Први портал Бајина Башта.

Председница Општине Весна Ђурић је рекла да увођење ванредне ситуације неће променити ништа по питању већ донетих мера.

”Увођење ванредне ситуације ће допринети пружању помоћи пре свега Дому здравља у виду заштитне опреме и средстава за дезинфекцију јер је ситуација забрињавајућа. Комунално предузеће ће вршити дезинфекцију сваког дана када то временски услови дозволе. Инспекција ће такође појачати рад на терену”, рекла је председница Општине Весна Ђурић и апеловала на грађане да буду одговорни и да се придржавају прописаних мера заштите да носе маске и поштују физичку дистанцу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала