Столтенберг: Земље НАТО-а за обуздавање Русије

© AP Photo / Francisco SecoГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на конференцији за медије у Бриселу
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на конференцији за медије у Бриселу - Sputnik Србија
Пратите нас
Министри спољних послова земаља НАТО-а залажу се „за обуздавање Русије“, али сматрају да је важно да се не одустаје од дијалога, изјавио је на конференцији за медије у Бриселу генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг након првог дана заседања министара спољних послова земаља НАТО-а.
„Прилагођавамо потенцијал НАТО-а за обуздавање како бисмо реаговали на дестабилизујућа дејства Русије. Истовремено, сви се слажемо да морамо тежити дијалогу са Русијом“, прецизирао је он.

Генерални секретар НАТО-а приметио је „кршење и подривање споразума од стране Русије“, али није прецизирао о чему се ради. Према његовим речима, „Русија такође распоређује наоружање“.

Он је додао да се министри спољних послова земаља-чланица НАТО-а залажу за стварање савршеније архитектуре за контролу наоружања.

Столтенберг је на конференцији за новинаре након министарског састанка додао да су министри изразили подршку одржавању ограничења нуклеарног оружја и развоју свеобухватнијег режима контроле наоружања.

„Поздрављамо дијалог између Сједињених Америчких Држава и Русије усмерен на напредак. Не би требало да се нађемо у ситуацији да не постоји споразум о ограничењу броја нуклеарних бојевих глава. Време истиче“, рекао је он.

Према његовим речима, министри НАТО-а сматрају да је неопходно наставити са одржавањем дијалога са Русијом.

Такође је указао да Северноатлантска алијанса поздравља дијалог између Сједињених Америчких Држава и Русије о Споразуму о смањењу стратешког офанзивног наоружања и да је забринута што је све мање времена да се стране договоре о његовом продужењу.

Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија
Русија изнела Америци нове предлоге у сфери стратешке безбедности

Споразум о смањењу стратешког офанзивног наоружања је споразум између Русије и Сједињених Америчких Држава о обостраном смањењу арсенала распоређеног стратешког нуклеарног наоружања. На снази је до 5. фебруара 2021. Експерти сматрају да Русија и САД још увек могу да се договоре да га продуже на пет година.

У октобру 2020. године Бела кућа је саопштила да неће прихватити предлог Русије о продужењу Споразума на годину дана без икаквих услова. САД су предлагале да се Споразум продужи под условом да стране замрзну свој нуклеарни арсенал. Министарство спољних послова Русије је 20. октобра саопштило да је Русија спремна да „замрзне“ број расположивих нуклеарних бојевих глава, уколико се Сједињене Америчке Државе сложе да продуже Споразум о стратешком наоружању за годину дана.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала