Урушила се опсерваторија из „Досијеа Икс“: Свет се пита зашто и зашто баш сада /видео, фото/

© REUTERS / PLANETОпсерваторија „Аресибо“, сателитски снимци снимљеној изнад „Аресибо“ у Порторику 17. новембра 2020.
Опсерваторија „Аресибо“, сателитски снимци снимљеној изнад „Аресибо“ у Порторику 17. новембра 2020. - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У Порторику се срушио огроман радио-телескоп „Аресибо“, који је деценијама имао кључну улогу у астрономским открићима, саопштили су званичници. „Аресибо“ је био до скоро био највећи радио-телескоп, део популарне културе, а на друштвеним мрежама корисници махом су симњичави поводом његовог брзог пропадања и рушења.

Опсерваторија „Аресибо“ затворена је од августа, након што је помоћни кабл пукао и направио пукотину на параболичној антени. Онда је главни кабл пукао почетком новембра, што је подстакло Националну фондацију за науку да неколико недеља касније саопшти да планира да прекине рад радио-телескопа због превелике штете. До скоро је био највећи радио-телескоп на свету и функционисао је више од пола века.

Локација Порторика у близини екватора омогућавала је „Аресибу“ да посматра све планете у Сунчевом систему. Сада кад га нема, његов посао ће преузети новоформирани кинески телескоп ФАСТ.

Значај шездестогодишњег радио-телескопа

Радио-телескоп „Аресибо“ изграђен је између 1960. и 1963. године. Опсерваторија је деловала као амерички Национални центар астрономије и и њоме је управљао амерички Универзитет Корнел. Многа битна астрономска открића су се догодила у „Аресибу“, а употребљаван је и у сврхе војне шпијунаже у време Хладног рата.

Године 1974. је из „Аресиба“ је послата троминутна радио-порука у свемир у смеру М13 и на тај се начин обележио рад на усавршавању радио-телескопа. Поруку је у осмислио др Френк Дрејк, а написана је у бинарним бројевима.

Порука садржи сличицу човека, самог телескопа, податке о Сунчевом систему, делове формуле ДНК, као и неке од формула хемијских једињења значајних за живот на Земљи. Треба да стигне на одредиште за неких 25.000 година.

Радио телескоп „Аресибо“ је 1999. започео да скупља податке за пројекат СЕТИ (Потрага за ванземаљским облицима живота).

„Аресибо“ у кључној епизоди „Досијеа Икс“

Ова опсерваторија је била локација снимања за више филмова. Између осталог „статирао је“ у филму о Џемсу Бонду „Златно око“, виђен у филму „Контакт“, серији „Досије Икс“... 

У можда најпознатијој епизоди „Досјеа Икс“ под насловом „Мали зелени људи“, амерички сенатор шаље Фокса Молдера у опсерваторију с циљем да истражи контакт са ванземаљским животом. У напуштеној опсерваторији у „Аресибу“ опрема се изненада активира, што указује на одговор ванземаљске интелигенције. Када су докази сакупљени, опсерваторију је морала уништити група владиних агената да би спречила јавност да открије истину.

Свет тугује  за „Аресибом“, а многима је необјашњив овакав исход

Бројни научници и грађани Порторика туговали су због рушења радио-телескопа, а неки су чак током интервјуа бризнули у плач. На друштвеним мрежама људи осим што се опраштају од телескопа већ имају разна тумачења овог догађаја. Свакако је да су се и кварови и рушење десили у веома кратком року.

Једни сматрају да је унапред осмишљено како би се напали наука и образовање, као и да недостаје новац који је 2019. обећан за поправку.

Други сматрају да су га непоправљиво оштетили урагани и земљотреси.

А један занимљив твит је гласио:

„Амерички радио-телескоп ’Аресибо‘ у безизлазном стању пропасти (доња слика). Кинески брзи радио-телескоп је много пута већи од сваког другог (укључујући угашени ’Аресибо‘) и поседује најсавременију технологију (горња слика) за пријем сигнала из већег дела универзума.“

Свакако се корисници интернета баве упоређивањем оба телескопа и испоставило се да кинески телескоп има много предности, али и неке мањкавости у односу на телескоп у Порторику.

„’Аресибо‘ је имао неколико радара  за јоносферске студије. Ови моћни предајници су превелики и тешки за ФАСТ-ову малу кабину пријемника, па неће моћи да учествује у планетарној одбрани“, био је један од твитова.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала