Захарова упозорила на медије-стране агенте: Шире пропаганду и дезинформације

© Sputnik / Нина Зотина / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија
Пратите нас
Многи медији који су активни у Русији и који су обавезни да као страни агенти етикетирају своје вести у складу са законом о медијима-страним агентима – то не чине, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Према њеним речима, на територији Русије активан је низ медија који извештавају о стварима које апсолутно немају везе са глобалним националним интересима земље или неким сегментом руског друштва.

„То су интереси, теме, проблеме итд. који су лобирани споља. Предлажу да се о свим постојећим темама разговара из угла који директно штети националним интересима наше земље. Такви медији по закону морају бити етикетирани као медији-страни агенти. Зашто? Како би читалац, гледалац и слушалац, читајући такозване алтернативне верзије историје, читајући чланке који доводе у питање све што наша држава чини, схватио да га врло вероватно доводе у заблуду, да то није становиште аутора, да то није виђење уметника, него циљана и споља потплаћена дезинформација или можда просто пропагандни материјал“, саопштила је Захарова током онлајн-дискусије „Двобојни свет:Борба за правду“, коју је организовала међународна информативна агенција „Русија севодња“.

Према њеним речима, етикетирање медија није измислила Русија, него је идеју позајмила од колега.

Она је упозорила да релевантни руски органи треба да обрате пажњу на то што медији који би по закону требало да стављају ознаку, то не чине.

„Осим наших разговора, осим констатовања чињеница неопходно је да се пређе на активно деловање, да се штити свој информациони простор. У супротном, бићемо принуђени да се бесконачно правдамо или да љутито раскринкавамо, говоримо о томе да се историја преписује и слично. Морамо да стварамо пуноправан, заштићен и ефикасан модел информационог простора“, поручила је Захарова.

Медији-страни агенти треба да наведу свој статус у излазним подацима. Продукција медија-страних агената треба да буде маркирана, укључујући ширење преко интернета. У случају кршења закона, омогућено је да се блокира сајт на основу административног прекршаја.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала