Професор Сервер о првим потезима америчке администрације у БиХ

© AP Photo / Jerome Delay/poolПотписивање Дејтонског споразума
Потписивање Дејтонског споразума - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Реконструкција или реформа Дејтонског мировног споразума сигурно ће бити један од задатака САД и Џоа Бајдена, казао је за „Аваз“ професор универзитета „Џон Хопкинс“ у Вашингтону Данијел Сервер.

Наслов текста је измењен.

Сервер истиче да се јачи ангажман САД очекује на западном Балкану, а посебно кад се узму у обзир разговори које је Бајден обавио с лидерима чланица Европске уније.

„Током тих разговора договорен је јачи ангажман на Балкану, а тај ангажман не може проћи без промена дејтонске структуре БиХ“, нагласио је Сервер.

Додао је да се ипак не може са сигурношћу знати хоће ли нова америчка администрација искористити истраживање „Вилсон“ центра за основу своје политике према БиХ.

Према његовим речима, САД и ЕУ морају учинити све да БиХ постане функционална, ефикасна и уједињена држава, у својим тренутним границама способна да испуни услове за улазак у НАТО и ЕУ.

„То захтева уклањање сложене управљачке архитектуре створене у Дејтону. Босном и Херцеговином убудуће би требало да управља влада у Сарајеву способна да преговара и проводи своје обавезе према ЕУ, као и општине које пружају услуге грађанима, с једнаким правима за појединце и снажном правном и судском заштитом мањина“, нагласио је.

На питање како је то могуће постићи, Сервер каже да САД и ЕУ морају постићи споразум о покретању процеса уставних и других реформи.

„Припремити нови устав који елиминише или драстично умањује улогу ентитета и који ће осигурати пуну примену одлука Европског суда за људска права. ММФ и Светска банка морају прекинути с праксом помагања ентитетима, а новац се мора преусмерити на општине и Државну владу у Сарајеву“, истакао је Сервер.

„Неопходна је реформа Изборног закона, а која ће развластити етички утемељене политичке странке. Парламент БиХ би требао бирати једног председника и два потпредседника државе. Стриктно се мора ограничити право на витални национални интерес. Нужно је усвојити закон којим се осигурава транспарентније финансирање политичких странака у БиХ, а захтевајући демократске процедуре за избор страначких лидера“, поручио је Сервер.

Погледајте и емисију„Свет са Спутњиком“ – „Дејтонска Босна пред преломним изазовом“:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала